Patiëntveiligheid: Vier jaar programma Tijd voor Verbinding

In de afgelopen vier jaar heeft het programma Tijd voor Verbinding, waar de Federatie een van de partners is, een belangrijke bijdrage geleverd om het verbeteren van de patiëntveiligheid in ziekenhuizen hoog op de agenda te houden. Gisteren werd het programma Tijd voor Verbinding feestelijk afgesloten tijdens een drukbezocht congres. Federatiebestuurslid Selma Tromp: 'Dankzij dit programma zijn er in alle ziekenhuizen en klinieken waardevolle verbeterinitiatieven ontstaan die bijdragen aan patiëntveiligheid. Zowel op het gebied van kwaliteit van zorg als op het gebied van zeggenschap, patiëntenparticipatie en het versterken van veerkracht en aanpassingsvermogen van zorgprofessionals’.

Het programma heeft speciale aandacht besteed aan antistollingszorg, kwetsbare ouderen, en het multidisciplinaire gesprek (MDG). Het MDG staat in Nederland nog in de kinderschoenen, en is vanuit het programma Tijd voor Verbinding verder doorontwikkeld. Het MDG bevordert patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg door structureel te reflecteren op zorgkwaliteit, de samenwerking tussen zorgverleners, en door lessen te trekken uit de dagelijkse praktijk. ‘Meer protocollen en regels maken de zorg niet per se veiliger; wel hebben we gezien dat er winst te behalen is door te focussen op samenwerking tussen patiënten en zorgverleners en het continu leren en verbeteren op het gebied van patiëntveiligheid’, aldus Selma Tromp. 

Het programma Tijd voor Verbinding is een samenwerking tussen NVZ, NFU, Federatie Medisch Specialisten, V&VN, ZKN en Patiëntenfederatie Nederland. Alle praktijkvoorbeelden, verbeterinitiatieven en tools die de afgelopen jaren zijn opgehaald, blijven de komende jaren beschikbaar op de website www.programmatvv.nl

Afbeelding