Patholoog Elisabeth Bloemena wint Opleidingsprijs

Elisabeth Bloemena, patholoog in het Amsterdam UMC, mag zich een jaar lang de beste opleider van Nederland noemen. Zij ontving afgelopen vrijdag de Opleidingsprijs, tijdens de AIOS Upgrade in Zwolle.

De Jonge Specialist organiseert dit aios-congres ieder jaar, samen met de Federatie Medisch Specialisten, de LAD en VvAA. Het evenement had dit jaar een extra feestelijk tintje, omdat de Opleidingsprijs voor de tiende keer werd uitgereikt. Speciaal voor deze gelegenheid waren alle winnaars uit de afgelopen tien jaar uitgenodigd.

‘Bloemena first’

De Jonge Specialist ontving deze zomer tal van inzendingen van a(n)ios die vinden dat hun opleider de titel ‘beste opleider van het jaar’ verdient. Uit deze inzendingen koos de jury drie genomineerden. Tijdens de AIOS Upgrade konden de aanwezige aios stemmen op hun favoriet. Elisabeth Bloemena kon rekenen op de meeste stemmen en kreeg de prijs overhandigd door Bas van den Dungen, directeur-generaal van het ministerie van VWS.

Bloemena’s aios hadden een promotiefilmpje gemaakt à la het ‘America first’-filmpje van Arjen Lubach. Ze werd hierin onder andere afgebeeld als ‘moedergans’. “Met een knipoog natuurlijk, maar wat we ermee bedoelen is dat ze altijd zoveel oog heeft voor ieders welzijn”, reageerde een van de aios. “Ik vind het ontzettend belangrijk dat aios plezier hebben in hun werk”, reageerde Bloemena, die zich vereerd voelde. “Je brengt op je werk meer tijd door dan met je familie, dus het is belangrijk dat iedereen zich op z’n gemak voelt en zich vrij voelt om te zeggen wat hij of zij denkt.”

Roderick Schmitz (chirurg in het Groene hart ziekenhuis) ontving de tweede prijs en Rob Janssen (orthopeed in het Máxima Medisch Centrum) eindigde op plaats drie.Lees

Burn-out

De AIOS Upgrade werd dit jaar geopend door Edin Hajder, aios plastische chirurgie en sinds september de nieuwe voorzitter van De Jonge Specialist. Hij belichtte de belangrijkste resultaten van de Nationale aios-enquête 2018. Gezien de uitkomsten (één op de vijf aios heeft een verhoogde kans op een burn-out) is het volgens Hajder niet verrassend dat het thema van de AIOS Upgrade dit jaar zoveel aios aansprak. Tijdens het congres stonden tal van workshops op het programma die gerelateerd waren aan het thema, zoals ‘Speel het spel’ (hoe veer je mee met een ander, maar blijf je tegelijkertijd jezelf?) en ‘Hoe houd ik alle ballen in de lucht’ (timemanagement). Daarnaast konden aios ook workshops over andere onderwerpen volgen, zoals ethiek, klinisch leiderschap, bedrijfsvoering, geldstromen, parttime werken en onderhandelen.