Orthopeed Denise Eygendaal wint Topartsenverkiezing 2014

Orthopedisch chirurg Denise Eygendaal uit het Amphia Ziekenhuis in Breda is verkozen tot dé Toparts van 2014. Dit maakte juryvoorzitter Angela Maas (hoogleraar vrouwencardiologie in Radboudumc) vandaag bekend tijdens de feestelijke Topartsenbijeenkomst in Utrecht.

De Topartsenverkiezing, georganiseerd door Mednet en de Orde van Medisch Specialisten (OMS), is een verkiezing voor en door medisch specialisten. Na een spannende nominatieronde en juryselectie konden zij de afgelopen maanden stemmen op tien genomineerde artsen. Denise Eygendaal won de verkiezing overtuigend met 24% van de ruim 1100 uitgebrachte stemmen.

Geroemd en geliefd als collega en specialist

Eygendaal is dé elleboogspecialist binnen de orthopedie. Ze heeft veel energie gestoken in het opzetten van landelijke nascholing over de diagnostiek en de behandeling van aandoeningen rond de elleboog. Daarnaast geeft ze veel cursussen en lezingen in binnen- en buitenland. Ook andere orthopeden sturen vaak patiënten naar haar door; zo behandelt ze veel topsporters. Ze is daarnaast nationaal gedelegeerde van de Europese Vereniging voor Schouder- en Elleboogchirurgie. Voor haar inzet ontving ze vorig jaar de Anna Prijs voor uitmuntend wetenschappelijk werk en de bijbehorende opleidingsfuncties op het gebied van de elleboog. Haar collega’s roemen haar om haar enorme kennis en gedrevenheid: ‘zeer toegewijde collega, expert op haar vakgebied, geliefd bij patiënten, geroemd in binnen en buitenland’.

Erkenning

Eygendaal reageerde blij verrast op haar uitverkiezing. "Ik ben ongelooflijk blij dat ik het geworden ben, want het is toch een enorm goede promotie en erkenning voor het vak orthopedie", aldus de Toparts. "Eerlijk gezegd ben ik ook wel verbaasd. Het is een klein vakgebied en er zijn slechts 800 orthopeden in Nederland. Vrijwel alle andere specialismen zijn groter." Eygendaal bedankte iedereen die op haar gestemd heeft. "We zijn een team van bevlogen mensen in een ambitieus instituut", zei ze over haar collega's.

Bevlogen artsen als inspiratiebron

De Topartsenverkiezing kent dit jaar een vernieuwde opzet. In plaats van een groot aantal topartsen, kiezen medisch specialisten dit jaar één Toparts. Daarbij speelt niet alleen het aantal stemmen, maar vooral de reden van de nominatie een belangrijke rol. Al tijdens de nominatierondes gaven specialisten aan waarom juist deze collega volgens hen een Toparts is. Deze argumentatie was voor de vakjury van doorslaggevend belang om tot de selectie van tien kandidaat-topartsen te komen, waar specialisten vervolgens op konden stemmen.

Bevlogenheid was een term die vaak voorkwam in de nominaties. Topartsen zijn voor de jury specialisten die zich extra inzetten voor bijvoorbeeld onderzoek, scholing of samenwerking met de eerste lijn. Daarmee geven ze een stimulans aan de Nederlandse gezondheidszorg en zijn ze een inspiratiebron voor hun collega’s.