Onderzoeksresultaten sneller toepassen in de praktijk

Door lopend onderzoek zoveel mogelijk te koppelen aan de bijbehorende medisch-specialistische richtlijnen, kan nieuwe kennis sneller in een richtlijn worden opgenomen en eerder worden toegepast in de praktijk. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten en ZonMw werken daarin sinds 2014 intensief samen. Eerder was er al een koppeling gemaakt tussen de onderzoeken uit het ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek en de richtlijnen in de Richtlijnendatabase van de Federatie Medisch Specialisten. Nu wordt ook inzichtelijk gemaakt welke onderzoeksresultaten daadwerkelijk zijn opgenomen in een richtlijn.

Dankzij deze koppeling kunnen de richtlijnen gemakkelijker door de wetenschappelijke verenigingen onderhouden worden. Bij nieuw wetenschappelijk bewijs hoeft een richtlijn niet steeds volledig herzien te worden, maar alleen die modules die aanpassing behoeven. Met dit modulair onderhoud wordt een flinke tijdswinst behaald. Ook kennisagenda’s van de wetenschappelijke verenigingen spelen een belangrijke rol bij richtlijnonderhoud. In deze agenda’s beschrijven en prioriteren de wetenschappelijke verenigingen hun meest dringende kennislacunes. De verbinding van kennisagenda’s, onderzoeksprogrammering en richtlijnenonderhoud zorgt ervoor dat toepassing van kennis uit doelmatigheidsonderzoek in de zorgpraktijk wordt gestimuleerd.

Symposium Zorgevaluatie

De koppeling tussen onderzoek en richtlijnen komt op 13 november ook aan bod tijdens één van de workshops van het Symposium Zorgevaluatie. Aanmelden is nog mogelijk. Meer informatie over het programma vindt u hier.

De overzichten