OMS-bestuurder Daniëls in Buitenhof: 'Fout gegaan is nog niet fout gedaan'

Medisch specialisten moeten veilig kunnen melden wat er fout is gegaan bij een operatie. Door de huidige negatieve beeldvorming dreigen specialisten 'terug te kruipen in hun schulp'. Daarvoor waarschuwde OMS-bestuurder en cardioloog Marcel Daniëls op zondag 3 maart 2013 in het tv-programma Buitenhof.

Daniëls hekelde in Buitenhof door incidenten gedreven politieke voorstellen, zoals het online publiceren van meldingen door artsen en/of patiënten voordat deze zijn onderzocht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 'Dit gaat contraproductief werken', voorspelt hij. Volgens Daniëls zorgt het voorstel voor onnodige onrust bij patiënten en leidt het tot ongewenste terughoudendheid van artsen bij het doen van meldingen. Vrees voor juridische gevolgen van een melding leidt tot 'Amerikaanse toestanden' en is is fnuikend voor de transparantie en daarmee de kwaliteit van de zorg, aldus Daniëls.

'Fout gegaan is nog niet fout gedaan. Als wij als artsen niet meer veilig kunnen melden wat er fout is gegaan, als er meteen een etiket op wordt geplakt, je aan de schandpaal wordt genageld voordat er iets is onderzocht, dan gaan we in onze schulp kruipen. En dat moeten we niet hebben', waarschuwt het bestuurslid van de OMS.

Daniëls voert aan dat Europees onderzoek Nederland al jaren aanwijst als het land met de beste gezondheidszorg, met de minste artsen en de minste verrichtingen per inwoner. 'Voor het behoud van die Europese toppositie is het cruciaal dat we van elkaar blijven leren', zegt hij.