NZa: Dit najaar opnieuw minder verwijzingen oncologie

Dit najaar hebben huisartsen opnieuw minder zorgvragen die kunnen duiden op kanker naar ziekenhuizen verwezen. Het aantal verwijzingen bij mogelijk oncologische zorgvragen lag vorige week op 73% van het verwachte aantal zonder corona-uitbraak. Dat blijkt uit een verwijzingsrapportage voor ziekenhuiszorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Begin september steeg het aantal verwijzingen voor oncologische zorgvragen tot een piek van bijna 10.800 verwijzingen. Dat was hoger dan in eerdere jaren, wat mogelijk duidt op inhaalzorg. Daarna ziet de NZa een daling tot de herfstvakantie en zakt het aantal verwijzingen onder het niveau van 2018 en 2019. Deze daling is minder sterk dan tijdens de eerste golf. In de laatste weken stijgt het aantal verwijzingen weer licht maar het blijft onder de aantallen van eerdere jaren, aldus de NZa.

Uit de rapportage blijkt verder dat het totaal aantal gemiste verwijzingen naar de hele medisch-specialistische zorg is opgelopen tot 1,03 miljoen. Het aantal verwijzingen lag vorige week op 72% van het verwachte aantal zonder corona. Dat percentage is de afgelopen weken redelijk stabiel. NZa-voorzitter Marian Kaljouw benadrukt dat mensen met gezondheidsklachten contact op moeten nemen met de huisarts. ‘Als mensen te lang blijven rondlopen met klachten, kunnen zij gezondheidsschade oplopen. Als je contact opneemt met de huisarts kan deze beoordelen wat er nodig is.’

Lees het nieuwsbericht van de NZa