Nieuwe richtlijn Keloïd en littekenhypertrofie

Er is veel discussie over de indicatie en bijhorende behandeltraject van keloïd en littekenhypertrofie. Een onjuiste diagnose kan leiden tot een onjuiste behandeling en dat kan dan tot meer klachten leiden. Door in deze richtlijn de beschikbare wetenschappelijke literatuur samen te vatten en adviezen te geven voor de praktijk, wil de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie komen tot een eenduidiger en effectiever beleid.  

Voor zowel keloïden en littekenhypertrofie beschrijft de richtlijn het diagnostische traject, waarbij praktische handvatten worden gegeven voor de anamnese en het lichamelijk onderzoek. Aanvullende diagnostiek wordt niet standaard aanbevolen. Daarnaast geeft de richtlijn aan welke behandelingen kunnen worden ingezet en in welk geval moet worden doorverwezen naar een plastisch chirurg en/of dermatoloog of naar een expertisecentrum. Deze expertisecentra bieden een meer multidisciplinaire aanpak, wat van belang is gezien de complexiteit van de indicatie en de hoge ziektelast.  

Keloïd of littekenhypertrofie is voor patiënten lichamelijk belastend, maar het roept ook vragen op, maakt mensen onzeker of geeft zelfs psychosociale klachten. Daarom wordt geadviseerd patiënten te informeren over hun litteken en wat zij van behandelingen kunnen verwachten en welke risico’s zij in de toekomst lopen bij nieuw letsel.  

De richtlijn is bedoeld voor plastisch chirurgen, dermatologen, radiotherapeuten, chirurgen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialistenen, huidtherapeuten, brandwondenartsen en overige zorgverleners. Informatie op Thuisarts wordt nog ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Mensen met Brandwonden en Huid Nederland.  

Samenwerking

De richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV), Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO), Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), Nederlandse Vereniging van huidtherapeuten (NVH), Nederlandse Vereniging voor Brandwondenzorg (NVBZ), Vereniging van Mensen met Brandwonden. 

Bekijk de richtlijn