Nieuwe impuls voor samen beslissen

‘Help de dokter met een goed gesprek’ is de nieuwe slogan die patiënten uitnodigt tot samen beslissen in de spreekkamer. Deze boodschap versterkt de campagne ‘Betere zorg begint met een goed gesprek’ die in 2016 in de ziekenhuizen is gestart.

Bekend is dat samen beslissen door arts en patiënt effect heeft. Behandelingen slaan beter aan en patiënten zijn meer tevreden en trouwer aan hun behandeling als zij worden betrokken bij de beslissing. Om tot de beste zorg te komen, hebben arts en patiënt elkaar nodig. Patiënten vertellen over hun klachten en hun persoonlijke situatie. Dokters bespreken de medische voor- en nadelen van verschillende behandelopties. Samen komt ze tot de oplossing die het beste bij de patiënt past. Behandelingen worden hierdoor effectiever.

Vernieuwde website

De vernieuwde website begineengoedgesprek.nl geeft heldere tips waarmee mensen zich kunnen voorbereiden op hun doktersafspraak, zoals het instrument de ‘3 goede vragen’. Met de tips op de website wordt een goed gesprek in de spreekkamer gemakkelijker. Zorgprofessionals kunnen op begineengoedgesprek.nl terecht voor handige instrumenten en materialen om samen beslissen makkelijker te maken.

Help de dokter met een goed gesprek’ richt zich in eerste instantie op patiënten die het gesprek in de spreekkamer bij de huisartsen en praktijkondersteuners.