Nederland scoort hoog in rapport Commonwealth Fund

Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Dat wordt gesteld in het rapport van The Commonwealth Fund: ‘Mirror, Mirror 2021: Reflecting Poorly’ waarin de gezondheidszorg in de Verenigde Staten wordt vergeleken met andere hoge-inkomenslanden. The Commonwealth Fund is een gezaghebbende onafhankelijke organisatie die onderzoek doet naar stelsels van gezondheidszorg in verschillende landen en deze met elkaar vergelijkt.

In de overall ranglijst (afbeelding 1) staat Nederland op de tweede plaats van de landen die zijn meegenomen in het onderzoek. Bovenaan deze lijst staat Noorwegen en als derde land Australië terwijl Canada en de Verenigde Staten helemaal onderaan staan.

 

Afbeelding 1

Op het gebied van toegankelijkheid van zorg, inclusief betaalbaarheid en tijdigheid, scoort Nederland zelfs als beste van deze 11 landen. Andere landen die goed scoren op toegankelijkheid van zorg zijn Noorwegen en Duitsland. Wanneer de kwaliteit van zorg wordt afgezet tegen de uitgaven (afbeelding 2), valt op dat Nederland een hoge kwaliteit van zorg levert tegen in verhouding lage kosten. We staan op plek 9 als het gaat om het percentage van het Bruto Nationaal Product dat aan zorgkosten wordt uitgegeven:

 • Verenigde Staten: 16,8%
 • Zwitserland: 11,3%
 • Duitsland: 11,7%
 • Frankrijk: 11,1%
 • Zweden: 10,9%
 • Canada: 10,8%
 • Noorwegen: 10,5%
 • Verenigd Koninkrijk: 10,2%
 • Nederland: 10,2%
 • Australië: 9,4%
 • Nieuw-Zeeland: 9,1%

Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem: ‘Dit komt overeen met wat ik al vaker heb gezegd: in Nederland hebben we de beste zorg ter wereld voor een gemiddelde prijs. We mogen er met zijn allen, ook in politiek Den Haag, trots op zijn dat we dit efficiënt voor elkaar krijgen.’

 

Afbeelding 2

Administratieve efficiëntie

In het onderzoek is ook gekeken hoe goed administratielast en andere bureaucratische taken worden verminderd waarmee patiënten en zorgprofessionals vaak te maken hebben. De toppresteerders op het gebied van administratieve efficiëntie zijn Noorwegen, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. De Verenigde Staten staan op de laatste plaats. Nederland scoort hierbij ook opvallend slecht met een 8e plek.

Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem: ‘Helaas is deze conclusie uit het rapport geen verrassing. We weten uit eigen onderzoek dat 40% van de tijd van de dokter opgaat aan administratielast, waarvan de helft als onzinnig wordt ervaren. In deze tijd van grote druk op de zorgprofessionals en grote problemen op de arbeidsmarkt kunnen we het ons niet veroorloven dat de Nederlandse zorg zo slecht scoort op bureaucratische taken van zorgprofessionals vergeleken met andere landen. Ook op dit punt wil ik dat we bovenaan komen te staan.’

Bekijk het volledige rapport