Namen van genomineerden voor Topartsenverkiezing 2013 bekend

Een vakjury, onder leiding van cardiologe Angela Maas, heeft de genomineerden voor de Mednet Topartsenverkiezing 2013 bekend gemaakt. Hiermee gaat de verkiezing een tweede, spannende fase in.

De Topartsenverkiezing, die door de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en Mednet georganiseerd wordt, kent dit jaar een vernieuwde opzet. In plaats van een groot aantal topartsen, kiezen medisch specialisten dit jaar één Toparts uit tien genomineerde artsen. Daarbij speelt niet alleen het aantal stemmen, maar vooral de reden van de nominatie een belangrijke rol.

De genomineerden

De afgelopen maand konden medisch specialisten een collega binnen hun specialisme voordragen. Daarbij gaven zij aan waarom juist deze collega volgens hen een Toparts is. Uit deze voorgedragen specialisten heeft de jury één genomineerde arts per deelnemend specialisme gekozen.

De genomineerden zijn, in willekeurige volgorde:

 • Dick Koning
  Anesthesioloog, Catharina Ziekenhuis Eindhoven
 • Refik Kaplan
  Cardioloog, Röpcke Zweers Ziekenhuis Hardenberg
 • Suzanne Pasmans
  Dermatoloog/veneroloog, Erasmus MC Rotterdam
 • Joggem Veen
  Gynaecoloog/ obstetricus, Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven
 • Hans van der Hoeven
  Internist, Radboudumc Nijmegen
 • Marleen Bakker
  Longarts, Erasmus MC Rotterdam
 • Corien Verschuuren-Bemelmans
  Klinisch Geneticus, UMC Groningen
 • Denise Eygendaal
  Orthopeed, Amphia Ziekenhuis Breda
 • Sandra Kooij
  Psychiater, PsyQ/Parnassia, Den Haag
 • Michael van Balken
  Uroloog, Rijnstate Arnhem

De vakjury bestaat dit jaar uit: Angela Maas, hoogleraar vrouwencardiologie in Radboudumc, Kees Verheyen, orthopedisch chirurg in Isala Klinieken en meermalen verkozen tot Toparts, en Jolien Bueno de Mesquita, psychiater bij PsyQ/Parnassia Haaglanden. De jury is geadviseerd door de desbetreffende wetenschappelijke verenigingen. Doordat de jury haar keuze niet alleen bepaalt op basis van het aantal stemmen, maar ook op inhoudelijke gronden, maken ook specialisten die minder vaak in de schijnwerpers staan, kans om Toparts te worden.

Medisch specialisten bepalen wie de Toparts wordt

De Topartsenverkiezing is en blijft een verkiezing onder collega’s. Uiteindelijk bepalen medisch specialisten wie in hun ogen dé Toparts 2013 is. Om hen bij deze keuze te helpen, worden er filmpjes van de 10 kandidaat-Topartsen gemaakt, waarop vanaf februari gestemd kan worden. De winnaar van de Topartsenverkiezing wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 13 maart 2014.