MMV-congres: Netwerkgeneeskunde hoort in de opleiding

Netwerkgeneeskunde verdient een plaats in de medische vervolgopleidingen. Daar waren de bijna duizend opleiders, aios en andere betrokkenen die gisteren aanwezig waren bij het MMV-congres het roerend over eens. Maar hoe geef je dat een plaats in de toch al overvolle opleidingen? Deze vraagstelling leidde tot dynamische discussies in de vele workshops en symposia waarbij talrijke inspirerende praktijkvoorbeelden werden gedeeld.

Om in de toekomst de zorg kwalitatief goed, betaalbaar en toegankelijk te houden, is een transitie nodig naar het leveren van de juiste zorg op de juiste plek door de juiste professional middels netwerkgeneeskunde. Maar volgens gedragsbioloog Patrick van Veen moeten we niet te licht denken over wat deze omslag van mensen vergt. Iedere sociale omgeving heeft namelijk zijn eigen rituelen, regels en cultuur en vraagt een andere rol. Net als in de dierenwereld geldt ook voor medisch specialisten ‘the survival of the fittest’: degene die zich het best aan kan passen, heeft de toekomst. En precies daar zit volgens Van Veen de uitdaging: ‘Als medisch specialist kies je al vroeg in je carrière voor een specifiek vakgebied. En hoe langer je je daarin verdiept, hoe groter de kloof met de andere disciplines wordt. En dat is zonde, want vaak zijn in andere werelden de problemen waar jij tegenaan loopt allang opgelost. Daar kun je ontzettend veel van leren.’

Meer dan een haperend orgaan

Dat netwerken het werk interessanter maakt, benoemde ook neuroloog en oprichter van Parkinsonnet Bas Bloem. Maar belangrijker nog zijn de voordelen van netwerkgeneeskunde voor patiënten . Zij ontvangen betere zorg tegen lagere kosten en voelen zich meer gehoord. ‘Patiënten zijn veel meer dan een haperend orgaan. Het zijn mensen met een eigen leven en vele verschillende rollen. Wanneer je hen alleen op de poli ziet, krijg je onvoldoende in beeld hoe de ziekte hen in het dagelijks leven beïnvloedt in de uitoefening van deze rollen. Dus trek vooral samen op met andere disciplines en kijk buiten de deuren van het ziekenhuis om samen een pakket aan zorg te kunnen bieden dat aansluit bij de individuele zorgbehoefte van iedere unieke patiënt.’

Tijd vrijmaken voor interprofessioneel opleiden

De concrete vertaalslag naar de medische vervolgopleidingen werd tijdens het congres gemaakt in de tientallen ontbijtsessies, workshops en symposia. Daar bleek dat veel medisch specialisten al in meer of mindere mate in netwerken denken en werken en dat ze graag meer interprofessioneel op willen leiden. Immers, wanneer je tijdens de opleiding al leert om samen te werken met andere disciplines, kijk je later in je werk ook makkelijker over de muren van je specialisme heen. Maar tegelijkertijd ervaren opleiders en aios dat de opleidingen al erg vol zitten: er zijn de afgelopen jaren veel onderwerpen bij gekomen (zoals medisch leiderschap, samen beslissen en patiëntveiligheid) terwijl de opleidingsduur tegelijkertijd korter werd. Hoe kun je dan toch tijd vrijmaken voor interprofessioneel opleiden? Hierover werden veel goede praktijkverhalen gedeeld variërend van aios die in de laatste fase van hun opleiding optrekken met aios van aanpalende specialismen tot aios die meelopen met de huisarts.

De presentaties van alle plenaire sessies, workshops, symposia en ontbijtsessies zijn vanaf vrijdag te vinden op de website www.medischevervolgopleidingen.nl. Ook in 2019 organiseert de Federatie weer het MMV-congres en wel op woensdag 11 december. Wanneer u uw gegevens invoert in het vooraanmeldingsformulier ontvangt u een berichtwanneer de inschrijving start.