Minister bevestigt belang van kwaliteitsregistraties

De Federatie is blij dat in het debat in de Tweede Kamer over medische implantaten het belang van kwaliteitsregistraties door minister Bruins voor Medisch Zorg is bevestigd. Dankzij kwaliteitsregistraties van de wetenschappelijke verenigingen kunnen problemen met implantaten vroegtijdig worden onderkend en dat is van belang voor de patiëntveiligheid. Bruins wil dan ook in gesprek met wetenschappelijke verenigingen zodat voor alle implantaten kwaliteitsregistraties beschikbaar komen.

Het is voor patiënten én medisch specialisten van belang te kunnen vertrouwen op de implantaten die op de markt komen. Kwaliteitsregistraties bevatten, in tegenstelling tot het Landelijk Implantaten Register (LIR), de essentiële patiëntgegevens, implantaatgegevens, operatiegegevens en follow-up gegevens. De Federatie vindt daarom dat kwaliteitsregistraties een regulier onderdeel van het zorgproces dienen te zijn en dus ook structureel bekostigd moeten worden.

Directe koppeling

De Federatie vindt het ook belangrijk dat er snel een directe koppeling komt van bestaande kwaliteitsregistraties aan het Landelijk Implantaten Register (LIR) en het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten, zodat deze samen optimaal ten goede komt aan de patiëntveiligheid. Tijdens het debat diende het CDA, GroenLinks en PvdA, een motie in met het verzoek tot deze koppeling. Daarnaast willen de partijen dat voor 2020 voor alle implantaten in het landelijk implantatenregister kwaliteitsregistraties beschikbaar komen.

De Federatie heeft zich de afgelopen periode ingezet om het belang van kwaliteitsregistraties zichtbaar te maken. In februari jl. organiseerde de Federatie samen met de Nederlandse Orthopaedische Vereniging een werkbezoek, schreef een brief aan minister Bruins en in aanloop naar het debat vandaag een brief aan de Tweede Kamer.