‘Met slechts vier muisklikken een volledige overdracht realiseren’

Chronisch ZorgNet is een landelijk netwerk van meer dan 3.000 gespecialiseerde therapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met chronische aandoeningen. Niet alleen worden met deze vorm van de juiste zorg op de juiste plek onnodige operaties en complicaties voorkomen, het levert ook een besparing op van zo’n 25 tot 30 miljoen euro per jaar. Nieuw is een pilot waarbij medisch specialisten vanuit het epd kunnen doorverwijzen naar de juiste therapeut. 

In een interview met de Federatie leggen hoogleraar en vaatchirug Joep Teijink en landelijk coördinator Yvonne Spierings uit waarom Chronisch ZorgNet een goed voorbeeld is van netwerkgeneeskunde en hoe het initiatief bijdraagt aan de juiste zorg op de juiste plek. ‘Onze aanpak met een beweeg- en leefstijlaanbod zorgt voor een duurzamer effect dan invasieve interventies. Ik schat in dat we op deze manier vele duizenden complicaties hebben voorkomen’, vertelt Teijink. 

Koppeling aan epd

Omdat binnen de fysiotherapie en paramedische zorg vele specialisaties bestaan waar medisch specialisten volgens Teijink niet altijd goed zicht op hebben, heeft Chronisch ZorgNet zich aangesloten bij de zorgzoeker en -verwijzer DigiH. ‘DigiH maakt dit jaar bijna alle 25.000 fysiotherapeuten in Nederland vindbaar’, vertelt Teijink. ‘Op diverse poli’s kunnen patiënten met de DigiH zorgverwijzer, een webbased applicatie, al worden verwezen. Begin 2023 starten we in de eerste drie ziekenhuizen met een pilot waarbij de applicatie direct kan worden bereikt vanuit het epd van de medisch specialist. Deze toepassing heet DigiH+. Zo kan een arts samen met de patiënt een keuze maken voor een geschikte therapeut waarbij natuurlijk ook gekeken wordt naar de afstand tot de woonplaats. Met slechts vier muisklikken kan een arts op deze manier een volledige overdracht realiseren.’ 

Lees het volledige interview