Meld je met klachten bij de dokter

Ziekenhuizen en medisch specialisten krijgen signalen dat mensen met niet-coronaklachten te laat of helemaal niet naar het ziekenhuis of de huisarts komen. ‘We hebben dit tijdens de eerste golf gezien en ook nu loopt het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis terug. Dat is een zorgelijke ontwikkeling,’ vindt Peter Paul van Benthem, kno-arts en voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten. Hij roept iedereen op om bij gezondheidsklachten niet terughoudend te zijn.

Uit de vandaag gepresenteerde analyse van de verwijsdata van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en ZorgDomein blijkt dat sinds vorige week huisartsen minder verwijzingen voor hun patiënten kunnen uitschrijven naar de ziekenhuiszorg. ‘Vorige week lag het aantal verwijzingen naar ziekenhuiszorg op 72% van wat we zouden verwachten zonder coronacrisis,’ aldus de NZa. Dat zijn 58 duizend minder verwijzingen dan verwacht in deze periode.

Peter Paul van Benthem: ‘Het is belangrijk dat wanneer mensen klachten hebben, ze snel contact opnemen met de behandelend (huis)arts. We moeten deze mensen in beeld hebben om een inschatting te kunnen maken of het nodig is naar het ziekenhuis te komen. Dus ga niet zelf dokteren, maar meld je bij je (huis)arts. We moeten echt met elkaar voorkomen dat mensen onnodig schade oplopen door niet te komen of zorg uit te stellen. Het ziekenhuis is een veilige plek om naartoe te gaan en alle ziekenhuizen zijn open voor iedereen die het nodig heeft.’