Medisch specialisten kiezen Toparts 2013

Voor de verkiezing van de Mednet Topartsen 2013 zijn de OMS en MedNet op zoek naar dé Toparts van Nederland. Deze verkiezing kent dit jaar een vernieuwde opzet.

Per specialisme wordt een relatieve kiesdrempel vastgesteld; de tien specialismen waarbinnen (in verhouding tot de grootte van het specialisme) de meeste specialisten voorgedragen zijn, dingen mee in de Topartsenverkiezing. Voor deze specialismen wordt een top 3 van genomineerde specialisten vastgesteld.

Inhoudelijke beoordeling door vakjury

Uit deze top 3’en kiest de jury van de Topartsenverkiezing één kandidaat-Toparts per specialisme. Deze jury bestaat uit: Angela Maas, hoogleraar vrouwencardiologie in Radboudumc, Kees Verheyen, orthopedisch chirurg in Isala Klinieken en meermalen Toparts en Jolien Bueno de Mesquita, psychiater bij PsyQ Haaglanden. De jury wordt geadviseerd door de desbetreffende wetenschappelijke vereniging.

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt in de verkiezing dus niet alleen gekeken naar het aantal stemmen. De jury baseert haar keuze op inhoudelijke gronden. Zo maken ook specialisten die minder vaak in de schijnwerpers staan een kans om Toparts te worden.

Medisch specialisten bepalen wie de Toparts wordt

De Topartsenverkiezing is en blijft een verkiezing onder collega’s. Uiteindelijk bepalen medisch specialisten wie in hun ogen dé Toparts 2013 is. Om hen bij deze keuze te helpen, worden er filmpjes van de 10 kandidaat-Topartsen gemaakt, waarop vanaf februari gestemd kan worden. De winnaar van de Topartsenverkiezing wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 13 maart aanstaande.

Mooie stap naar betere beeldvorming

De Orde van Medisch Specialisten en Mednet hopen dat er dit jaar nog meer medisch specialisten mee zullen doen aan de verkiezing. Want, zo stelt Marcel Daniels in De Specialist, "Het is een positieve verkiezing die laat zien hoeveel kundige artsen we hebben in Nederland." Juryvoorzitter Angela Maas voegt daaraan toe: "Het is in deze tijd belangrijk dat we samenwerken aan een betere beeldvorming van de medisch specialist. En de Topartsenverkiezing is daarin een mooie stap.”