Marcel Daniëls in tv-programma De Monitor over gegevensuitwisseling in de zorg

‘Ik kan wel gaan bellen en faxen met het andere ziekenhuis waar iemand wordt behandeld om erachter te komen wat iemands medisch verleden is, maar dat kost tijd. De patiënt is buiten bewustzijn en moet nu geholpen worden. Dat wil je dus niet’, zegt Voorzitter Marcel Daniëls. Hij uit zijn zorgen over de gebrekkige mogelijkheden voor het uitwisselen van gegevens tussen ziekenhuizen en de gevolgen die dit heeft voor de patiëntveiligheid. Hij doet zijn uitspraken in tv-programma De Monitor dat aanstaande zondag 8 september wordt uitgezonden.

Landelijk zijn er veel plannen gemaakt om het uitwisselen van medische gegevens tussen ziekenhuizen te regelen. In april schreef de Minister in een brief aan de Tweede Kamer dat hij verplichtingen rondom ICT in ziekenhuizen wil gaan invoeren. Deze maatregelen zijn echter nog niet helder. Ook is onduidelijk wanneer dit geregeld moet zijn.

De aflevering van De Monitor over gegevensuitwisseling in de zorg is aanstaande zondag 8 september te zien om 22.40 uur bij NPO2.