Magazine Medisch Specialist maart 2023: Hoe blijf ik onafhankelijk?

De ontwikkelingen van de geneeskunde, nieuwe technieken, behandelmethoden en geneesmiddelen ontstaan in samenwerking tussen dokters en partijen zoals de industrie. We willen immers de beste zorg voor onze patiënten. In de nieuwste editie van het magazine Medisch Specialist van de Federatie Medisch Specialisten aandacht voor de gevolgen en risico’s die deze samenwerking met zich meebrengt. Het is onontbeerlijk voor het continu verbeteren van de zorg, maar de schijn van belangenverstrengeling is snel gewekt. Hoe zorg je dat je onafhankelijk blijft en voor de belangen van de patiënt blijft staan?   
 
In het dossier ‘Hoe blijf ik onafhankelijk?’ leggen we deze vraag voor aan orthopedisch chirurg Freerk Jonkers, Desirée van den Hoorn, projectleider bij het Anti-Corruptie Centrum van de FIOD, en Carla Vos, adjunct-directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Ook chirurg en bestuurslid van de Federatie Karel Hulsewé gaat in op deze vraag. Hij schrijft in de column van dit dossier dat het vanzelfsprekend en van meerwaarde is voor de zorg dat medisch specialisten vanuit hun professie bij willen dragen aan onderzoek en de ontwikkeling van medicatie, medische hulpmiddelen en ict. ‘Maar wees kritisch, en vraag je af: zou de samenwerking met deze leverancier mij kunnen beïnvloeden? Je wapent jezelf het beste - misschien paradoxaal genoeg – door je kwetsbaar op te stellen, door transparant te zijn.’  

En verder

Verder stelt internist acute geneeskunde Marjolein Kremers in deze editie vraagtekens bij het concentreren van acute zorg, pleit kinderarts Felix Kreier voor voorzichtigheid bij het geven van leefstijladvies aan patiënten met problematisch overgewicht, geven twee generaties chirurgen Joost van der Sijp en Heleen Snijders hun visie op hun werk-privébalans, en vertelt gynaecoloog Esmé Kamphuis over haar ervaringen als bobslee-pilote. 
 
Lees deze artikelen en nog veel meer in de nieuwe editie van het magazine Medisch Specialist