Magazine Medisch Specialist: Hoe beïnvloedt AI ons vak?

In de nieuwe editie van het magazine Medisch Specialist geven verschillende experts antwoord op de vraag hoe artificiële intelligentie (AI) het vak van medisch specialisten beïnvloedt. Er zijn grote verschillen – waar bijvoorbeeld voor veel radiologen de AI-toepassingen dagelijkse kost zijn, is voor een grote groep medisch specialisten AI nog een ver-van-mijn-bed-show. Toch zijn alle experts het erover eens dat medisch specialisten niet langer moeten afwachten: ‘AI zorgt nu al voor grote veranderingen in ons vak.’

Lees het dossier over AI in het magazine Medisch Specialist

Maartje Schermer, hoogleraar filosofie en ethiek van de geneeskunde aan het Erasmus MC voorspelt dat AI in alle vakgebieden zal doordringen. Wat betreft de verantwoordelijkheid over het goed toepassen van AI zegt ze: ‘Ik zie hier veel overeenkomsten met andere medische hulpmiddelen. Als arts moet je jezelf er altijd van vergewissen wat de kwaliteit is, en wat de risico’s en de mogelijke "bijwerkingen" van AI-toepassingen zijn. Je blijft zelf verantwoordelijk voor de hulpmiddelen die je gebruikt. Daarom zijn goed onderzoek en goed toezicht van het grootste belang, individuele artsen moeten weten waar ze aan toe zijn als ze voor AI kiezen.’

Aan de slag

Volgens radioloog Carolien Toxopeus, betrokken bij de implementatie van AI in het OLVG, moet elke medisch specialist nu echt aan de slag met AI; ‘Ook al vergt het scholing en verdieping om te snappen hoe AI werkt en om veilig met de devices aan de slag te kunnen. De tijd en inspanning die we erin stoppen, betaalt zich terug.’ In het magazine vertelt ze hoe AI de werkdruk kan verlagen, een mening die ook Pieter Jeekel is toegedaan. Hij is voorzitter van de werkgroep Gezondheid en Zorg van de Nederlandse AI Coalitie. Jeekel begrijpt de bedenkingen van medisch specialisten die hun handen al vol hebben aan de huidige it-systemen en privacyvraagstukken. Maar, zegt hij, AI is er al, je moet nu zorgen dat het je niet “overkomt”.’ Anesthesioloog, klinisch farmacoloog en zorgondernemer Bart Geerts van het Netwerk AI van de Federatie pleit in het magazine voor een simpele checklist voor medisch specialisten die met AI aan de slag willen.

Meer over AI

Op dinsdag 27 juni organiseert de Federatie in Utrecht tussen 18 en 21 uur de eerste bijeenkomst van het Netwerk AI, waar veel medisch specialisten hun ervaringen met AI delen. Bekijk het programma en meld je aan. De laatste aflevering van onze podcast Stem van de Dokter staat ook in het teken van AI: Beluister de podcast.

Naast een dossier over AI lees je in ons magazine meer interviews met medisch specialisten, onder andere over gepast gebruik van dure geneesmiddelen en omgaan met de dood. Medisch Specialist ligt vier keer per jaar in de brievenbus van bijna 30.000 aios en medisch specialisten.

Lees het magazine