Magazine Medisch Specialist: Diversiteit en inclusie in de medische wereld

In de nieuwe editie van het magazine Medisch Specialist een interview met kinderarts en opleider Jamiu Busari. Als zwarte man moest hij onevenredig hard werken om hoger op te komen. Die pijnlijke ervaring heeft hij omgezet naar iets positiefs: opkomen voor diversiteit en kansengelijkheid in de zorg en in de medische opleiding.

Busari: ‘We raken goede mensen kwijt omdat ze niet in het dominante plaatje passen. Zo legt Busari uit: ‘Een bekend fenomeen is The Leaky Pipeline, talent dat “weglekt” op de weg naar de top. Je ziet dat ook in de medische wereld. Op elke trede van de ladder - van student tot arts-assistent, tot specialist, tot hoogleraar - is er enorme uitval onder mensen die niet tot de dominante groep behoren. Wat vrouwen betreft is er gelukkig veel verbeterd, maar wat mensen van kleur en de andere groepen betreft is er veel minder vooruitgang.’

Lees het interview met Jamiu Busari in de nieuwste editie van ons magazine

In deze editie lees je verder een achtergrondartikel over palliatieve zorg waar verschillende medisch specialisten en experts ingaan op hoe we patiënten beter kunnen bijstaan in hun laatste levensfase. Ook een interview met verpleegkundigen over de samenwerking met medisch specialisten en een pleidooi van psychiater Remke van Staveren over afbouwen van medicijnen. Dat begint volgens haar bij al het voorschrijven van medicijnen.

Je vindt het magazine deze week in de brievenbus of lees het magazine online