Linda Voortman: “Inkorten specialistenopleiding gaat ten koste van kwaliteit”

Vrijdag 31 mei jl. organiseerde de OMS samen met de Jonge Orde een werkbezoek voor Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) in het UMC Utrecht.

Na de ontvangst door Edith ter Braak, hoogleraar Medisch Onderwijs, werden de afdelingen Kindergeneeskunde en Oogheelkunde bezocht. Opleiders en aios lieten zien wat de opleiding tot medisch specialist inhoudt én wat volgens hen de gevolgen zouden zijn van een verkorting van de opleiding. Ook was er aandacht voor de werkloosheid onder jonge medisch specialisten.

Voorstander van frequenter ramen

Het verzoek van de OMS aan VWS om frequenter het aantal benodigde opleidingsplaatsen te ramen (als de omstandigheden hierom vragen) viel bij Voortman in goede aarde.
Ook gaf ze aan dat GroenLinks de bezuinigingen op de medisch specialistische vervolgopleidingen zeer kritisch volgt. Het inkorten van de specialistenopleiding gaat volgens haar ten koste van de kwaliteit.

Serie werkbezoeken in kader voorgestelde bezuinigingen

Dit was de derde in een serie werkbezoeken waarin Kamerleden van diverse politieke partijen inzicht krijgen in de gevolgen van de voorgestelde verkorting van de opleidingen tot medisch specialist. Eerder al brachten we met VVD-kamerlid Michiel van Veen een bezoek aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en met D66-kamerlid Pia Dijkstra aan het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein.