Leestips: ervaringen en meningen van uw collega’s

De media staan bol van artikelen over het bestrijden van de COVID-19 pandemie. Veel medisch specialisten delen hun ervaringen én hun mening. Welke artikelen mag u echt niet missen? De Federatie selecteerde een aantal leestips.

1. Coronasurvivor
Medisch Contact deelt het verhaal van een arts besmet raakte en daardoor de eerste weken van de COVID-19 pandemie niet in het ziekenhuis kon meedraaien. De arts beschrijft hoe het was om midden in de crisis het werk weer op te pakken.

Lees dit ervaringsverhaal op Medisch Contact (14 april)

2. Patiënten mijden zorg, ook bij ernstige klachten
Volgens de Federatie Medisch Specialisten zijn patiënten bang in het ziekenhuis het nieuwe coronavirus op te lopen, of om de zorg onnodig te belasten. De specialisten vrezen dat de schade voor de gezondheid groot is. Het was voor hen reden om deze week met een voorlichtingsvideo te komen. De boodschap: de zorg is veilig, bel gerust uw arts.

Lees het artikel in Trouw (13 mei)

3. ‘Tachtigers blinde vlek bij aanpak coronavirus’
Hoogbejaarden die Covid-19 hebben, vertonen vaak andere symptomen dan jongere patiënten. ‘Artsen werden daardoor op het verkeerde been gezet’, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert van de Radboudumc. ‘Alsof we twintig jaar teruggingen in de tijd en niets van geriatrie wisten’.

Lees het interview met Marcel Olde Rikkert in NRC (13 mei)

4. Trauma-expert: ‘De ramp na de ramp komt nog, namelijk de desillusiefase’
Als kenner van rampen zag emeritus-hoogleraar psychiatrie Berthold Gersons de wereld in de afgelopen weken reageren volgens specifieke patronen. De impact is immens, maar publieke woede en verdriet zag je lange tijd nauwelijks. En dat is volgens hem riskant, want het kan het gevoel van eenheid in de samenleving ondergraven.

Lees het interview met Berthold Gersons in de Volkskrant (8 mei)