Koningin Máxima bezoekt VieCuri ziekenhuis

Koningin Máxima bracht dinsdag 23 januari een bezoek aan het landelijke programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG) bij ziekenhuis VieCuri in Venlo. Het programma ZE&GG heeft als doel dat iedere patiënt de bewezen beste zorg krijgt. Dat gebeurt door het evalueren van bestaande zorg (zorgevaluatie) en gepast gebruik van zorg. VieCuri is een inspirerend voorbeeld van deze werkwijze in de praktijk. Koningin Máxima sprak hierover met verpleegkundigen, dokters en andere professionals. Centraal stond de vraag wat er nodig is om ook in de toekomst de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. 

Afbeelding groepsfoto van het bezoek

Foto: Paul Rous

Het werkbezoek begon met een rondetafelgesprek met een afvaardiging van alle partijen in de medisch-specialistische zorg die samenwerken aan het programma ZE&GG. Hierin zijn zorgprofessionals, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, overheid en patiënten vertegenwoordigd. Namens de Federatie was kno-arts Raphael Hemler hier aanwezig. 

Tijdens een rondleiding kreeg Koningin Máxima onder andere enkele praktijkvoorbeelden te zien. Zo sprak ze met cardioloog Joan Meeder, radioloog Luc Carati en medisch wetenschappelijk medewerker Coby van de Bool over de CLEAR-CAD zorgevaluatie. Hierin wordt onderzocht welke meerwaarde het heeft om een CT-scan van het hart te maken bij patiënten met pijn op de borst, in plaats van de huidige standaard diagnostiek. De verwachte uitkomst is dat de efficiëntere diagnostiek leidt tot betere zorg, vermindering van personele inzet én een landelijke besparing van ruim 100 miljoen euro per jaar. Ook ging de koningin in gesprek met kno-arts Maarten Borgemeester en dermatoloog Karen van Poppelen over het gebruik van spiegelinformatie waarmee vergeleken wordt hoe elk ziekenhuis bewezen effectieve zorg toepast. 

Sjoerd Repping, voorzitter van ZE&GG: “Door onder andere vergrijzing doen steeds meer mensen een beroep op de zorg. Tegelijkertijd hebben zorginstellingen moeite om aan voldoende personeel te komen. Hierdoor staat de zorg onder druk. Dit vraagt dus nog meer om het maken van keuzes. VieCuri is een fantastisch voorbeeld hoe je de ZE&GG principes in de praktijk toepast; iedereen doet mee en ziet het belang ervan in.” 

Lees het volledige nieuwsbericht op de website van ZE&GG.