Inbreng Federatie commissiedebat arbeidsmarktbeleid in de zorg
Op 19 december vond in de Tweede Kamer het commissiedebat over het arbeidsmarktbeleid in de zorg plaats. De Federatie heeft in dat debat haar zorgen geuit richting de Kamerleden over de voorgenomen strengere handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025.
Volgens de Federatie komt de continuïteit van zorg in het geding als er geen flexibele schil meer beschikbaar is. Zonder deze flexibele inzet van zorgprofessionals is het immers niet langer mogelijk om tijdelijk in te vallen bij ziekte, piekdrukte of vervanging zoals bij zwangerschapsverlof. Hoewel de Federatie het terugdringen van schijnzelfstandigheid ondersteunt, benadrukt zij dat flexibiliteit nodig blijft om wachttijden te voorkomen en de zorg toegankelijk te houden. De bestaande personeelstekorten en de toenemende zorgvraag benadrukken deze urgentie nog eens extra.
De Federatie roept de politiek op om bij de minister van VWS aan te dringen op nauwe samenwerking met alle betrokken partijen, zodat de flexibele schil in de zorgsector behouden kan blijven. Met andere woorden: het behoud van de flexibele schil bij 'ziek, piek en uniek’.
Tijdens het commissiedebat
De Kamerleden benadrukten het belang van heldere definities, een zorgvuldige overgangsperiode en het waarborgen van de continuïteit van zorg. Zij stelden vragen over hoe te voorkomen dat mensen in loondienst de dupe worden van de nieuwe regels, terwijl betrouwbare zzp’ers niet onnodig worden getroffen. Ook drongen zij aan op oplossingen om de balans te vinden tussen het tegengaan van schijnzelfstandigheid en het behouden van de noodzakelijke flexibiliteit in de zorg.
De minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) erkende het spanningsveld en beloofde de komende tijd casussen te verzamelen en nauwgezet met de sector in gesprek te gaan. Hoewel er in het eerste jaar geen boetes worden opgelegd, zijn boekenonderzoeken en naheffingen wel mogelijk. De geldigheid van modelovereenkomsten tot 2029 biedt enige houvast, aldus de minister.
Blijf op de hoogte van dit dossier via onze speciale themapagina www.demedischspecislist.nl/zzp. Vragen? Neem contact op met ons Kennis- en dienstencentrum.