‘Ik ga niet vanaf de tribune toekijken’

‘We hebben te veel aan de markt overgelaten, met concurrentie tussen zorgaanbieders die alles wel in balans zou brengen. Dat was een tijd lang goed, maar nu werkt dat niet meer’, zegt minister Ernst Kuipers van VWS in de nieuwste editie van ons magazine Medisch Specialist. In het interview vergelijkt hij de situatie met een Nationale IJshockeybond die regels kan opstellen en op afstand naar het spel op het veld kan kijken: ‘Maar ik ga niet vanaf de tribune toekijken. De overheid stapt het veld op om het spel van de grond te helpen tillen. Een nieuw spel, waarin het draait om samenwerken.’

Kuipers geeft ook antwoord op de vraag hoe het 115 pagina’s tellend Integraal Zorgakkoord (IZA) zich vertaalt naar de weerbarstige werkvloer van zorgprofessionals. Daarnaast reflecteren diverse medisch specialisten op het akkoord. Zo stelt anesthesioloog en voormalig bestuurslid van de Federatie Robert Sie dat zorgprofessionals de operationele leiders zijn van de noodzakelijke transitie in de zorg. Klinisch geriater Esther Cornegé mist aandacht voor de kwetsbare multimorbide patiënt, en oncoloog Marcel Verheij is nieuwsgierig naar de impact van verdere concentratie van zorg. 

Verder in het magazine

Ook zoeken we in deze editie van Medisch Specialist de professionele grenzen van medisch specialisten op. Behandel je je naasten, of liever niet? Een chirurg, cardioloog en psychiater delen hun ervaringen. Verder lees je het verhaal van internist-nefroloog Mahdi Sahli, hij stelde vast dat slechts 2% van de geneeskundestudenten met migratieachtergrond medisch specialist wordt. Chirurg en opleider Rody Boon laat in de operatiekamer en daarbuiten goocheltrucs zien, en revalidatiearts Paulien Goossens vindt dat paramedici ook moeten kunnen doorverwijzen naar de medisch specialist.

Lees de nieuwste editie van het magazine Medisch Specialist