‘Iedere specialist kan iets groens doen’

In de allernieuwste uitgave van het magazine Medisch Specialist een interview met chirurg Jeroen Meijerink. Met het Landelijk Netwerk Groene OK enthousiasmeert hij collega’s, ziekenhuizen en industrie maar onderstreept hij vooral het belang van meer duurzaamheid in de zorg. 'De tijd dringt, en in de operatiekamer is veel winst te boeken', aldus Meijerink.

In deze editie ook aandacht voor COVID-19. De tweede COVID-19 golf bracht opnieuw uitdagingen, overuren, vermoeidheid en ziekte onder zorgpersoneel. Hoe houden we voldoende adaptief vermogen om de golven die op de zorg afkomen te kunnen blijven opvangen, mentaal, fysiek en organisatorisch? In ons magazine geven bestuursvoorzitter Rob Dillmann van het Isala ziekenhuis in Zwolle en vier medisch specialisten, waaronder klinisch geriater Arend Arends en internist Robin Peeters, antwoord op deze vraag.

Artsen in opleiding hebben een belangrijke stempel gedrukt op de medische zorg tijdens de COVID-crisis. Ze gooiden hun persoonlijke opleidingsplanning om, lieten zich volop inroosteren tijdens de lastigste diensten en zetten zich vol in voor de COVID-patienten, ook al lag hun specialisme in een andere richting. We vragen Inge Liem, orthopeed in opleiding in het Hagaziekenhuis en Roel van Pel, longarts in opleiding in het UMCG, naar hun ervaringen.

In onze rubrieken dit keer een pleidooi van anesthesioloog Wolfgang Schlack. Hij roept artsen op verslaafde collega’s te helpen. Neuroloog en opleider Marijke Eurlings zegt in de rubriek De Gouden regel: 'Medisch leiderschap is durven doen waar je blij van wordt'. Kim Benders vertelt in de rubriek Aan de Start over haar overstap van orthopedie naar traumachirurgie.

Bekijk het overzicht van alle artikelen en rubrieken
Blader door het magazine issue
Download de pdf