'Help, ik krijg mijn team niet meer rond’

Meer en meer patiënten, vertrekkend personeel, niet ingevulde vacatures en als het echt tegenzit: een afdeling die moet sluiten. In de nieuwe editie van ons magazine Medisch Specialist vertellen oogarts Nicole Naus en kinderarts Malika Cheragy openhartig over de gevolgen van personeelstekort voor hun team. 

‘We wegen voortdurend af wat verantwoord is’, zegt Naus. ‘En tegelijk proberen we onze collega’s meer pauzes te gunnen, juist omdat de werkdruk toeneemt. Ja, dat is dubbel, maar het moet.’ Cheragy voorspelt dat taakdifferentiatie, opleidingen en innovaties een belangrijke bijdrage gaan leveren in het verlagen van de werkdruk. ‘De zorg wordt niet meer zoals die was, daar ben ik zeker van. We moeten het gaan doen met minder en anders-geschoold personeel.’

Verder pleit in deze editie van Medisch Specialist psychiater Iris Sommers voor sekse-specifieke behandeling van patiënten, stelt hoogleraar hoogleraar Medical Technology & Innovation Maroeska Rovers dat innovatieprojecten vanaf de start grondig geëvalueerd moeten worden, vertelt chirurg Mark van Berge Henegouwen waarom rugby én opereren de ultieme teamsport is, en lees je in het dossier ‘Europese dokter’ waarom het nodig is dat medisch specialisten hun blik meer op Europa zouden moeten richten.

Lees de nieuwe editie van het magazine Medisch Specialist