“Gun artsen meer tijd voor overdracht na faillissement”

"Geef artsen genoeg tijd voor een goede overdracht van hun patiënten bij een faillissement van een ziekenhuis." Dat is volgens algemeen voorzitter Marcel Daniëls van de Federatie Medisch Specialisten een belangrijke les die getrokken kan worden uit de huidige faillissementsafwikkeling van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen. Daniëls zegt dat in een interview met Medisch Contact.

Na een bezoek aan MC Slotervaart zei Daniëls tegen Medisch Contact dat de bij de ziekenhuizen werkzame medisch specialisten zich op dit moment zorgen maken over hoe ze een goede overdracht kunnen regelen. Daniëls: "Dat is voor artsen belangrijk. Hoe kunnen ze patiënten en hun dossiers goed overdragen?" Volgens hem moeten we in deze fase van de faillissementsafwikkeling oppassen dat "te makkelijk over de relatie tussen patiënt en dokter heen wordt gestapt. Een patiënt is geen pakketje dat je naar andere ziekenhuizen stuurt. Betrek dokters bij de uitvoering van overdrachten, zowel in het ziekenhuis dat een patiënt stuurt als in het ziekenhuis dat een patiënt ontvangt. Artsen kennen de praktische kant van de zaak. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat een patiënt die over een halfjaar op de poli terug zou moeten komen, tussen wal en schip valt? Waar stuur ik een medisch dossier heen? En hoe heeft de patiënt er nog iets over te zeggen? Dat zijn vragen waar artsen nu mee zitten."

Lees het complete interview op de website van Medisch Contact

De Federatie krijgt veel vragen van medisch specialisten en aios. Er is daarom samen met de LAD een Q&A opgesteld. Download de Q&A

Heeft u vragen? Bel 088 1344 112 of mail info@demedischspecialist.nl