Genomineerden Opleidingsprijs 2021 bekend

Wie mag zich vanaf 1 oktober opleider van het jaar noemen? Wordt het Rinus Knegtering, opleider psychiatrie bij Lentis GGZ, Ilse van Nes, opleider revalidatiegeneeskunde in de Sint Maartenskliniek of Selma Lavrijsen, opleider kindergeneeskunde in het Catharina Ziekenhuis? Deze drie kanshebbers voor de Opleidingsprijs 2021 werden gekozen uit ruim 30 voorgedragen opleiders. Wie er wint bepalen de aios.

Een vakjury bestaande uit oud-winnaar en anesthesioloog Christiaan Keijzer, voorzitter van de LAD Suzanne Booij en aios cardiologie en bestuurslid van De Jonge Specialist Anne Koppelaar hadden de moeilijke taak om drie opleiders te nomineren voor de Opleidingsprijs van De Jonge Specialist. Een prijs die erkenning geeft aan de dokter die de kenmerken van ‘ideale’ opleider op alle fronten waarmaakt. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het digitale DJS Congres op 1 oktober.

Rinus Knegtering, opleider psychiatrie

De jury vond dat Rinus Knegtering de aios op meerdere vlakken sterkt: inhoudelijke discussies, individualisering van de opleiding maar ook in de sociale omgeving. Hij gaat uit van de kracht van de aios en probeert ook in het werk en de opleiding de aios in zijn kracht te zetten. Rinus gaat op zoek naar samenwerking en mogelijkheden als iets binnen de vaste paden van de opleiding niet mogelijk is. Daarnaast is deze opleider innovatief, flexibel en aanstekelijk enthousiast. Hij zorgt voor een opleidingsklimaat vol leermomenten waarin aandacht is voor de mens achter de dokter. Naast deze mooie punten is er gestructureerd onderwijs, ruimte voor wetenschappelijke ontwikkeling en aandacht voor evidence based medicine.

Ilse van Nes, opleider revalidatiegeneeskunde

Over Ilse van Nes zegt de jury dat zij vooruitstrevend, ontwikkelingsgericht en aanstekelijke enthousiast is. Innovatie en het vak van de toekomst staan hoog in het vaandel en wordt gestimuleerd onder de aios-groep. Ook voor media optredens draait deze opleider haar hand niet om. Dat klinkt als een volle agenda, ondanks dit allemaal staat deze opleider voor haar aios, benadert ze op positieve wijze en stimuleert de aios tot een goede werk-privébalans. Hoe druk de dag ook is geweest, Ilse zal de aios altijd met een glimlach te woord staan. Zij is persoonlijk betrokken en denkt in oplossingen. Toen de dienstbelasting voor de aios te hoog was, draaiden de stafleden mee in het dienstrooster, dat is pas een opleidingsmentaliteit.

Selma Lavrijsen, opleider kindergeneeskunde

Selma Lavrijsen wordt door de jury beschreven als een voorbeeld voor aios en anios. Naast persoonlijke begeleiding van aios staat zij ook voor de anios klaar. In onderwijs, begeleiding en bejegening wordt er geen onderscheid gemaakt tussen beide groepen, waarbij de wensen en kwaliteiten van de assistent centraal staat. Dit komt naar voren in de kliniek maar ook tijdens de feedback- en evaluatiemomenten. De hele vakgroep staat open voor laagdrempelige en opbouwende feedback waarbij er altijd ruimte is voor een kritische noot. Gemiddeld wordt deze opleider door de aios-groep beoordeeld met een 9, een opmerkelijk compliment.

Lees het volledige bericht op de website van De Jonge Specialist