Geen excuus voor tekortschietende veiligheid operatief proces

In de meeste ziekenhuizen is de veiligheid rond en tijdens operaties goed geregeld. Maar in zes ziekenhuizen bleken er na een calamiteit nog steeds directe verbeteringen nodig in het operatieve proces. Aanhoudende inspectiedruk bleek noodzakelijk om verdere naleving van de veiligheidsprocessen te realiseren. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport , dat vandaag werd gepubliceerd.

Veiligheid verder verbeterd

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) heeft kennis genomen van het IGZ-rapport en stelt met de Inspectie vast dat de veiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen door de bank genomen verder is verbeterd. Maar volgens de OMS is er geen reden om achterover te leunen, ook al behoort de Nederlandse zorg tot de internationale top.

Geen excuus

Naast de geconstateerde verbetering in veiligheid van het operatief proces blijkt dat er enkele ziekenhuizen zijn die na een calamiteit niet onmiddellijk alle zeilen hebben bijgezet om de veiligheid rond en tijdens operaties op orde te krijgen. Volgens de OMS bestaat er geen excuus om het veiligheidsproces in het operatief proces niet op orde te hebben. Aanhoudende inspectiedruk had niet de reden moeten zijn om in actie te komen. Een lerende cultuur staat centraal bij onze leden en mag nimmer en nergens worden veronachtzaamd, aldus de OMS.