Fijne feestdagen en een gezond 2022

Zo tegen de jaarwisseling blikken velen van ons traditioneel terug op het afgelopen jaar. Net als 2020 was ook 2021 anders dan anders. Het afgelopen jaar ben ik weer keer op keer geraakt door mijn collega dokters, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel die dag in dag uit de schouders eronder hebben gezet. Op het werk voor hun patiënten, soms thuis met de zorg voor een gezin, of de zorg voor familie en andere dierbaren. Vele ballen werden door jullie in de lucht gehouden, want naast dokter is ieder van ons ook zoon, dochter, ouder, mantelzorger, buurman of buurvrouw. De betrokkenheid en veerkracht die ik zie, is enorm. En die veerkracht van ons en de hele samenleving wordt opnieuw tijdens deze aanhoudende pandemie op de proef gesteld. 

Het was een pittig jaar en het ziet ernaar uit dat we het met de komst van de omikron variant niet makkelijker gaan krijgen de komende tijd. Als ik de voorspellingen mag geloven, dan kunnen we weer aan de bak in januari. En dat terwijl de druk op de zorg in de ziekenhuizen, bij de huisartsen, in de verpleging en verzorging thuis en in de verpleeghuizen al ongekend hoog is. Even op adem komen, is er voor een deel van ons misschien wel niet bij.  

Hoe 2022 er uit gaat zien durf ik niet te zeggen, maar wat ik zeker weet is dat we ook volgend jaar samen de zorg vooruithelpen, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Ik hoop dat we daarmee de politiek en de maatschappij inspireren om samen met ons te werken aan een nieuw perspectief, want dat is echt nodig! 

Samen met u kijk ik reikhalzend uit naar betere tijden. Ik gun iedereen een welverdiend moment van rust tijdens de feestdagen, ook al is dat maar met een beperkt aantal dierbaren. Ik ben ontzettend trots op alle helden van de zorg. Namens het hele bestuur van de Federatie wens ik u fijne feestdagen en een gezond 2022. 

Let goed op jezelf en let goed op elkaar.