Federatie neemt RVS-rapport over diagnose-expansie in ontvangst
Op donderdag 17 april heeft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het adviesrapport 'Iedereen bijna ziek - Over de keerzijden van diagnose-expansie' aangeboden aan Barbara Goezinne, directeur-generaal Curatieve Zorg bij het ministerie van VWS, en Jelle Ruurda, bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten.
In het rapport stelt de RVS dat het gebruik van diagnostiek, screening en het stellen van diagnoses de afgelopen jaren flink is toegenomen. Deze zogenoemde ‘diagnose-expansie’ heeft volgens de Raad niet alleen voordelen, maar ook duidelijke keerzijden. Het rapport waarschuwt onder meer voor de maatschappelijke en medische gevolgen van het steeds vaker labelen van mensen als ‘pre-ziek’. De RVS pleit daarom voor het bewust begrenzen van diagnose-expansie en doet aanbevelingen aan de overheid en zorgprofessionals om hiermee om te gaan.

De Federatie Medisch Specialisten onderschrijft het belang van dit gesprek. ‘De keerzijden van diagnose-expansie verdienen aandacht, omdat ze impact hebben op de kwaliteit van zorg, op de werkdruk van zorgverleners én op de houdbaarheid van het zorgstelsel. Het belang van gepast gebruik van zorg staat al lange tijd hoog op de agenda van de Federatie en wetenschappelijke verenigingen. Via onder andere richtlijnen en programma’s zoals ZE&GG en de less is more-aanpak worden hier door medisch specialisten belangrijke stappen gezet', aldus Ruurda bij de aanbieding.
Het rapport zal door de Federatie verder worden besproken binnen de beroepsgroep en meegenomen worden in lopende gesprekken over de toekomst van de zorg.