Eerste uitkomstensets programma Uitkomstgerichte Zorg gereed

In het programma Uitkomstgerichte Zorg ontwikkelen ruim 25 aandoeningsspecifieke werkgroepen landelijke uitkomstensets voor de medisch-specialistische zorg. De eerste drie uitkomstensets voor de aandoeningen knieartrose, chronische nierschade en Inflammatory Bowel Disease (IBD) zijn vastgesteld en gepubliceerd. Selma Tromp, neuroloog en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten: ‘Het is een mooi resultaat dat medisch specialisten, verpleegkundigen, patiëntenvertegenwoordigers en andere relevante partijen na anderhalf jaar intensieve samenwerking deze landelijke uitkomstensets hebben opgeleverd.’ 

De werkgroepen hebben zich gebogen over de vraag bij welke samen-beslis-momenten het belangrijk is om uitkomstinformatie te hebben en welke uitkomsten vanuit het perspectief van de patiënt er echt toe doen. Deze uitkomstensets ondersteunen het gesprek in de spreekkamer en dragen bij aan het leren en waar nodig verbeteren van de zorg rondom deze aandoeningen. 

Meer inzicht voor patiënt en zorgverlener

De landelijke sets zijn gebaseerd op het zorgproces. Ze bestaan uit medische gegevens en door de patiënt gerapporteerde uitkomsten zoals kwaliteit van leven, hoeveelheid pijn of vermoeidheid. De uitkomsten geven inzichten op individueel patiëntniveau. Hiermee kan een patiënt samen met de zorgverlener een betere inschatting maken van de mogelijke resultaten van de verschillende behandelopties (waaronder ook niet behandelen). Zo helpen ze patiënt en zorgverlener samen te beslissen over de zorg die bij de patiënt past. 

Eenmalig gestructureerd vastleggen 

Om extra registratielast bij zorgverleners te voorkomen is bij deze uitkomstensets zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de gegevens die al binnen het zorgproces worden vastgelegd. Daarnaast zijn de sets zoveel mogelijk gebaseerd op de Zorginformatiebouwstenen (Zibs). Gegevens hoeven daarmee slechts één keer te worden vastgelegd en zijn vervolgens herbruikbaar voor verschillende doeleinden. Ongeveer 75% van de gegevens uit de drie vastgestelde sets zijn technisch beschreven in de huidige Zibs, wat het gestructureerd en uniform registreren van uitkomstinformatie en het uitwisselen van gegevens bevordert. 

Landelijke implementatie onderdeel van lopend onderzoek 

Met het vaststellen van de drie uitkomstensets zijn de eerste stappen naar landelijke implementatie gezet. Zorgverleners en ziekenhuizen/klinieken kunnen nu al op basis van de samen- beslis-momenten en de leer- en verbeterdoelen hun eigen zorgproces onder de loep nemen. Om landelijk vergelijkbare data voor deze aandoeningen te kunnen verzamelen, is het noodzakelijk dat data gestructureerd worden vastgelegd. Er is gestart met een Proof of Concept (POC) om te onderzoeken wat (aanvullend) nodig is om uniform te kunnen registreren en landelijk de data te verzamelen. De inzet van IT speelt hierbij een belangrijke randvoorwaardelijke rol. De POC wordt uitgevoerd binnen een aantal ziekenhuizen/klinieken en loopt van april tot eind 2022. 

Programma Uitkomstgerichte Zorg 

In het landelijke programma Uitkomstgerichte zorg werkt de Federatie samen met het ministerie van VWS en de koepels van patiëntenorganisaties, verpleegkundigen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars om de zorg verder te verbeteren en af te stemmen op de uitkomsten die de patiënt belangrijk vindt. 

Bekijk ook