‘Een aanslag op mijn professionele eergevoel’

In de nieuwe editie van het magazine De Medisch Specialist uiten drie medisch specialisten hun zorgen over het personeelstekort in hun ziekenhuis. Zo vertelt chirurg Alexander van Marle dat in het Franciscus Gasthuis & Vlietland het tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen ertoe leidt dat de SEH op de locatie Vlietland ’s nachts dicht is en dat planbare operaties worden uitgesteld. ‘Vakinhoudelijk hoef ik geen concessies te doen, maar dat een patiënt nu tien in plaats van drie weken moet wachten op een ingreep, is een aanslag op mijn professionele eergevoel’, zegt Van Marle.

Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vindt dat medisch specialisten zich nog steviger kunnen inzetten voor een open aanspreekcultuur. ‘Dat vergt moed’, zegt ze. Maar volgens Van Diemen moet ook de Inspectie haar verantwoordelijkheid nemen: ‘Daarom gaan wij de komende jaren de bezoeken aan de ziekenhuizen anders opzetten: minder controlerend en meer observerend over hoe het gaat. Het moet van beide kanten komen.’

Verder deelt in deze editie van De Medisch Specialist neuroloog Bas Bloem van ParkinsonNet zijn ervaringen, valkuilen en tips om zorgnetwerkwerken op te zetten. KNO-arts Dennis Kox stelt samen met rapper Lange Frans de administratielast aan de kaak, en we geven antwoord op de vraag wat allergologen en Sherlock Holmes met elkaar gemeen hebben. Plastisch chirurg Edin Hajder, de nieuwe voorzitter van de Jonge Specialist, stelt zich voor.

Het magazine De Medisch Specialist verschijnt vier keer per jaar en wordt verzonden naar de 22.000 aangeslotenen bij de Federatie Medisch Specialisten.

Bekijk of download het magazine.