‘Durf de organisatie om te gooien’

Ruim 1000 medisch specialisten verdiepten zich afgelopen woensdag in ‘Opleiden over grenzen’ tijdens het MMV-congres. De huidige complexiteit van zorg vraagt om over grenzen heen te kijken; in de opleiding, binnen de organisatie en daarbuiten. In de nieuwste editie van het magazine De Medisch Specialist een interview met twee topvrouwen in de zorg die het roer durfden om te gooien. Ziekenhuisbestuurders Carina Hilders van het Reinier de Graaf en Desiree Creemers van het Rijnstate interviewen elkaar kritisch en openhartig over patiëntenstromen, multiteams en blije dokters.

Met een been buiten het ziekenhuis

Op verschillende plekken in het land geven medisch specialisten in samenwerking met andere zorgprofessionals volop handen en voeten aan ‘juiste zorg op de juiste plek’. In deze editie een reportage van een ochtend met cardioloog Marcel van der Linde in de Regiopoli, een anderhalvelijns zorginstelling.

De kracht van kwaliteitsregistraties

In het magazine ook een interview met Huib Cense, chirurg en vice-voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten over kwaliteitsregistraties. Hij is groot fan, maar snapt ook de kritische noten die er worden gekraakt. In dit interview waarom we niet zonder kunnen, en welke uitdagingen er nog liggen. ‘Leren en verbeteren is goed voor de dokter, maar nog beter voor de patiënt’, aldus Cense.

Verder in deze editie van het magazine De Medisch Specialist aandacht voor de peiling over gegevensuitwisseling en de vele voorbeelden die door medisch specialisten zijn gegeven. Daarnaast delen vier medisch specialisten hun ervaring met verschillende bestuursvormen sinds de invoering van de integrale bekostiging vijf jaar geleden. En vertellen arts-microbiologen over het belang van laboratoriumwerk in het ziekenhuis. De Medisch Specialist ligt op 12 december bij 22.000 medisch specialisten op de mat.