Drie nominaties Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021

Wie wordt de winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021? Dat blijft nog even spannend. Uit de 24 voordrachten van de wetenschappelijke verenigingen zijn deze week door de vakjury onder leiding van ZonMw voorzitter Jeroen Geurts 3 nominaties gekozen. De kanshebbers van de Wetenschaps- en Innovatieprijs zijn onderzoeken van de kno-artsen, radiologen en reumatologen. Op 24 juni wordt de prijs uitgereikt.

Stuk voor stuk waren de 24 onderzoeken van hoog niveau en met grote impact op de praktijk, maar deze drie onderzoeken verdienen duidelijk een finaleplek volgens de jury. Bij het maken van de keuze heeft de jury gelet op relevantie voor de klinische praktijk, multidisciplinaire samenwerking, het grensverleggende karakter van de studies en een goede opzet en uitvoering van het onderzoek. Ook is meegenomen hoe het onderzoek heeft geleid tot verbetering van het zorgproces.
 
De genomineerde onderzoeken zijn (in willekeurige volgorde):
 
Septum trial (kno): Wat is het effect van het rechtzetten van een scheefstaand neustussenschot bij mensen met een chronisch verstopte neus of moeite met ademhalen?

Uit dit onderzoek in achttien Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat deze operatie de kwaliteit van leven van deze patiëntengroep aanmerkelijk verbetert.

Onderzoekers: Niels van Heerbeek, Machteld van Egmond, Maroeska Rovers, Gerjon Hannink en Carine Hendriks

Lees meer over dit onderzoek
 

DENSE trial (radiologie): Is het zinvol om een MRI toe te voegen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel?

De resultaten van dit tien jaar durende onderzoek laten zien dat een MRI bij deze vrouwen veel beter in staat is dan een mammogram om borstkanker vroegtijdig te detecteren. Doordat de tumoren eerder worden gevonden, zijn ze gemiddeld kleiner en minder vaak uitgezaaid, en dus beter te behandelen.

Onderzoekers: Wouter Veldhuis, Carla van Gils, Ruud Pijnappel, Stéphanie de Lange en Marije Bakker namens het DENSE consortium

Lees meer over dit onderzoek
 

REDO studie (reumatologie): Is het even effectief en veilig om patiënten met reumatoïde artritis te behandelen met een lagere dosis rituximab?

Uit dit onderzoek blijkt dat een fors lagere dosis van dit geneesmiddel bij deze patiënten vrijwel net zo effectief is tegen de klachten, en 50 procent minder infecties geeft die optreden als bijwerking van het middel. Dat scheelt in

Nederland honderden infecties en vier tot zeven miljoen aan medicatiekosten per jaar.
Onderzoekers: Alfons den Broeder, Lise Verhoef, Nathan den Broeder, Rogier Thurlings, Willemijn van der Laan, Wilfred van der Weele, Marc Kok, Hein Bernelot Moens, Thasia Woodworth, Bart van den Bemt en Frank van den Hoogen

Lees meer over dit onderzoek