DJS publiceert resultaten enquête Gezond en Veilig Werken

De Jonge Specialist heeft de resultaten van de tweejaarlijkse nationale a(n)ios enquête Gezond en Veilig Werken gepubliceerd. Meer dan 1.500 jonge artsen vulden de enquête in. Opvallend is de stijging van het aantal burn-outklachten van 14% naar 24%. Ook blijkt uit de enquête dat een derde van de respondenten te maken heeft gehad met ongewenst gedrag.

De Jonge Specialist vreest dat met name vanwege de hoge werk- en regeldruk de toestroom van a(n)ios verder afneemt, waardoor de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg nog meer onder druk komen te staan. Hein Brackel, bestuurslid bij de Federatie Medisch Specialisten met portefeuille opleidingen: ‘De Federatie deelt deze zorgen. En dat zoveel respondenten aangeven last te hebben van ongewenst gedrag vinden wij verontrustend. Het is van groot belang dat we jonge dokters behouden voor het vak en hen perspectief bieden want we hebben ze straks hard nodig. Zonder deze dokters komt de continuïteit van de zorg in gevaar. We willen ons dan ook samen met De Jonge Specialist hard blijven maken voor onder andere goede arbeidsomstandigheden en een veilig werk- en opleidingsklimaat.’ 

Uit het onderzoek van DJS blijkt ook dat nagenoeg alle a(n)ios trots zijn op hun werk (97%). Echter, bijna de helft (44%) ervaart echter de werkdruk als te hoog, en ruim een derde (35%) is (zeer) ontevreden over de werk-privébalans. De resultaten komen overeen met de uitkomsten van de Loopbaanmonitor Medisch Specialisten die deze zomer zijn gepubliceerd. 

Lees het nieuwsbericht van DJS met verwijzingen naar het rapport en een infographic