Consultkaart behandelopties na operatie alvleesklierkanker

Welke opties voor chemotherapie heeft een patiënt met alvleesklierkanker (pancreascarcinoom) als een operatie achter de rug is, of nog moet komen? De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde heeft samen met de Nederlandse Internisten Vereniging en het patiëntenplatform voor alvleesklierkanker Living With Hope een keuzehulp voor in de spreekkamer ontwikkeld waarin de verschillende mogelijkheden met bijbehorende consequenties op een rij staan.

Hans Pruijt, internist-oncoloog in het Jeroen Bosch ziekenhuis: ‘Het belangrijkste doel van chemotherapie, is de genezingskans (over vijf jaar) te vergroten. Maar deze behandeling heeft een ingrijpende invloed op de kwaliteit van leven: er kunnen ernstige bijwerkingen optreden. Dat geeft dilemma’s, zo merken we vaak in de spreekkamer. Welke mogelijkheden heb je als patiënt? En wat betekent een bepaalde keuze voor je overlevingskansen en kwaliteit van leven? Marc Besselink, chirurg in het Amsterdam UMC: ‘De consultkaart geeft inzicht in deze vragen en helpt de patiënt en arts samen een zorgvuldige afweging te maken welke zorg het beste bij de patiënt past.’

Consultkaart© is een initiatief van de Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie Nederland. Consultkaarten worden ontwikkeld door de betrokken wetenschappelijke vereniging en patiëntenorganisatie. Inmiddels zijn er in totaal 27 beschikbaar. Ze zijn te vinden op www.consultkaart.nl. De ontwikkeling van deze consultkaart is mede mogelijk gemaakt met financiering van SKMS-gelden en ondersteuning van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. Meer weten? Kijk op consultkaart.nl.

Bekijk de consultkaart alvleesklierkanker