Congres Samen beslissen in de spreekkamer

Op donderdag 26 maart 2015 organiseren de Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie NPCF en Zorgvisie in Utrecht een congres dat geheel in het teken staat van samen beslissen in de spreekkamer. Artsen en patiënten streven namelijk samen in de spreekkamer naar goede en betaalbare zorg. Maar samen beslissen over de juiste behandeling op het juiste moment is nog niet de norm in de Nederlandse spreekkamers. Vandaar dat de Federatie Medisch Specialisten, de NPCF en Zorgvisie deze dag voor arts én patiënt organiseren: samen beslissen moet vanzelfsprekend worden.

Tijdens het congres krijgt u antwoord op onder andere de volgende vragen: Hoe kunt u als arts of zorginstelling voldoende informatie aan patiënten geven over de verschillende behandelopties, voordelen, nadelen en risico’s? Hoe kunt u een patiënt nog beter bij de besluitvorming betrekken? Hoe kunnen zorgverzekeraars het gesprek tussen arts en patiënt in de spreekkamer stimuleren? Hoe brengt u als arts en/of patiënt samen beslissen in de praktijk? Op 26 maart wordt aan de hand van informerende lezingen en inspirerende praktijkverhalen ingegaan op de mogelijkheden om samen beslissen in de spreekkamer vanzelfsprekend te maken.

Greep uit programma

  • In een tafelgesprek tussen dagvoorzitter Coen Verbraak met Marcel Daniëls (klinisch cardioloog en bestuurder Federatie voor Medisch Specialisten) en Wilna Wind (directeur Patiëntenfederatie NPCF) praten zij over hun drijfveren om samen beslissen in de spreekkamer te stimuleren
  • Het Engelse ‘three questions’ concept. Wat zijn de eerste resultaten?
  • Pilot ‘Samen Beslissen’ vanuit het Radboud UMC. Wat zijn de ervaringen, leringen en vervolgstappen?
  • De belangrijke rol van de zorgverzekeraar. Wat is er nodig om samen beslissen in de praktijk mogelijk te maken? Met onder andere Ab Klink.
  • Discussieer en bespreek aan de inspiratietafels de vijf 'randvoorwaarden' om van samen beslissen een succes te maken, en kom met concrete handvatten om meteen in de spreekkamer aan de slag te gaan. Met onder andere Carina Hilders, Paul Kil, Diana Monissen en Suzanne Witjes.

Mis deze dag dus niet. Meer informatie vindt u op www.zorgvisiecongressen.nl/samenbeslissen.
Via deze site kunt u zich nu aanmelden met vroegboekkorting. Aios krijgen extra korting.