Collega's in de media

Deze week kwamen collega’s in de media aan het woord om onder anderen te waarschuwen over de gevaren van de gladheid door sneeuw en ijs en het effect daarvan op de zorg en over een therapie voor COVID-19 patiënten waardoor ze mogelijk het geurvermogen weer terugkrijgen. We maakten een selectie.

'Zet een helm op als je het ijs op gaat': kinderchirurg waarschuwt voor de gevaren

Het ijs lonkt voor iedereen die van schaatsen houdt. Maar de meesten van ons zijn ongetraind en natuurijs is onvoorspelbaar. 'Zet een helm op en draag polsbeschermers', roept kinderchirurg Roel Bakx van het Amsterdam UMC op. 'Daarmee voorkom je dat je naar de spoedeisende hulp moet komen'.

Bekijk het item via EenVandaag.

Trauma-artsen vrezen vollere spoedeisende hulp door ijs

De trauma-artsen vrezen een enorme toename van patiënten op de spoedeisende hulp als gevolg van de gladheid. Zeker als er komend weekend massaal geschaatst wordt, kunnen ongelukken en botbreuken voor flink wat problemen zorgen, zegt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie, de NVT, tegen BNR.

Luister het fragment via BNR

Hoe krijg je reuk en smaak terug na corona?

Een van de bekendste effecten van corona is het verlies van reuk en smaak. Meer dan de helft van de coronapatiënten zegt minder te kunnen ruiken en proeven. Om dit proces te kunnen versnellen wordt er gewerkt met reuktherapieën. Bij ons in de studio zit kno-arts Dick Kooper die coronapatiënten helpt hun geurvermogen weer terug te krijgen.

Luister het fragment via Radio1

LUMC: coronapatiënten herstellen ‘vrij goed’ na verblijf op ic

Coronapatiënten die in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben gelegen, herstellen over het algemeen 'vrij goed', ook na een verblijf op de intensive care. Tot die conclusie komen artsen van het academische ziekenhuis in een analyse van 81 patiënten die tijdens de eerste coronagolf werden behandeld. 'Veel patiënten hebben nog wel last van vermoeidheid en kortademigheid, maar daar blijft het eigenlijk bij', vertelt internist-infectioloog Anna Roukens.

Lees het bericht via Skipr

‘Deze mensen hebben een tik van de ic-opname gekregen’

Hoe vergaat het artsen op de werkvloer in tijden van COVID-19? Vandaag de belevenissen van revalidatiearts René de Lijster, die verantwoordelijk is voor de klinische revalidatie van postcovidpatiënten bij revalidatiecentrum Heliomare.

Lees het artikel via Medisch Contact

Psychiater Forugh Karimi: ‘De samenleving snakt naar meer verbinding’

Haar reactie op een post van Geert Wilders over ‘Mohammed en Fatima’ die lak zouden hebben aan de coronaregels en daardoor verantwoordelijk zouden zijn voor de volle IC’s, leverde Forugh Karimi ruim 57.000 likes op. Als psychiater en voorzitter van de afdeling Transculturele psychiatrie bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) is ze gewend vanuit verschillende perspectieven te kijken.

Lees het artikel via Intermediair

Psychiater en BuurtzorgT-oprichter Nico Moleman bepleit ggz aan huis

Dat de ggz-sector opschuift naar het behandelen van mildere problematiek is hem een doorn in het oog. Met BuurtzorgT pakt medeoprichter en psychiater Nico Moleman het radicaal anders aan.

Lees het bericht via Arts & Auto

De basisscholen zijn weer open: ‘Ga ervan uit dat ze open kunnen blijven’

Kinderarts en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Karoly Illy hoopt ten zeerste dat ze vanaf nu ook hun deuren niet meer hoeven te sluiten. 'Ik heb geen glazen bol maar ik ga ervan uit, zeker ook met de aanvullende maatregelen die we nu hebben geadviseerd, dat basisscholen nu open kunnen gaan en blijven.'

Lees het artikel via Goedemorgen Nederland