Campagne voor griepvaccinatie van zorgpersoneel

De gemiddelde, landelijke vaccinatiegraad onder medewerkers in het ziekenhuis is met 13% laag. Om dit percentage te verhogen, is op 1 oktober een campagne voor griepvaccinatie gestart, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

Ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen willen dat meer zorgprofessionals zich tegen griep laten vaccineren. Kwetsbare patiënten kunnen dan beter worden beschermd en minder collega’s in het ziekenhuis zullen zelf de griep krijgen. Vanaf 1 oktober zetten verschillende teams in ziekenhuizen een eigen campagne op om collega’s te informeren en te enthousiasmeren. De website voorkomgriep.nl levert hen campagnemateriaal.

Werkdruk

Yvonne van Rooy, NVZ-voorzitter: “Een vaccinatie zal niet in alle gevallen griep kunnen voorkomen. Het kan een griepepidemie echter wel milder maken. Met minder griepgevallen wordt voorkomen dat de werkdruk voor artsen en verpleegkundigen tijdens een griepepidemie hoog oploopt.”

Kwetsbare grieppatiënten

Tijdens de laatste griepepidemie was het enorm druk in de ziekenhuizen. Van Rooy: “Veel kwetsbare grieppatiënten werden naar de spoedeisende hulp gebracht, en veel meer patiënten dan normaal moesten in isolatie worden verpleegd. Op het moment dat ook veel artsen en verpleegkundigen griep kregen, kwam de continuïteit van zorg echt onder druk te staan.” De campagne om de griepvaccinatie van zorgpersoneel te verhogen moet dit scenario tijdens het komende ‘griepseizoen’ voorkomen.