Campagne Verstandig Kiezen van start met keuzehulp voor rughernia

De komende periode ontwikkelen en publiceren wetenschappelijke verenigingen overzichten van ‘Verstandige Keuzes’. Dit zijn aanbevelingen waarover artsen en patiënten het gesprek zouden moeten voeren, voordat ze tot behandeling overgaan van een bepaalde aandoening. De eerste Verstandige Keuzes voor de aandoening rughernia werden deze week gepubliceerd op www.kwaliteitskoepel.nl, de themawebsite van de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en de wetenschappelijke verenigingen. Verstandige Keuzes voor andere aandoeningen waarbij sprake is van verschillende behandelopties worden in de loop van 2014 gepresenteerd.

Akkoord

Afgelopen zomer sloot de OMS, samen met de zorgverzekeraars, de ziekenhuizen en de patiëntenorganisatie, een akkoord met minister Schippers van Volksgezondheid over het verder terugdringen van de kosten van de medisch specialistische zorg. Een belangrijke uitwerking van dit akkoord is de campagne Verstandig Kiezen, opgezet door de OMS, de wetenschappelijke verenigingen en ZonMw. De campagne is gebaseerd op eenzelfde, succesvolle campagne in de Verenigde Staten.

Argument

‘Wij vinden dat het argument van de kosten een onderdeel van het gesprek moet zijn’, zegt Marcel Daniëls, OMS-bestuurslid op vrijdag 6 december 2013 in een paginagroot artikel in dagblad Trouw over de campagne Verstandig Kiezen. Daniëls, tevens cardioloog in de regio Den Bosch, voert ook zelf steeds meer 'verstandige' gesprekken. ‘Ik zie patiënten bij wie een ingreep zou helpen. Een ingreep heeft wel risico's terwijl medicijnen vaak ook nog mogelijk zijn. Wat je kiest, hangt ook af van de wensen van de patiënt, bijvoorbeeld of die bijvoorbeeld nog intensief wil sporten of genoegen neemt met minder intensieve beweging. Voorop blijft staan dat we met de patiënt verstandig kiezen, dus de behandeling die het beste bij hem of haar past. Het gaat niet om goedkoop kiezen, maar de kosten mogen ook in de spreekkamer wel een rol spelen’, aldus Daniëls in Trouw.