Blog: Waar is het perspectief?


23 NOVEMBER 2021

Het aantal COVID-19 besmettingen blijft maar stijgen en het einde van deze golf is nog lang niet in zicht. Ondanks de maatregelen hebben we het lek nog niet boven, waardoor het onduidelijk is op welk moment de ‘piek’ in de ziekenhuizen kan worden verwacht. Bovendien is het aantal mensen waar we het ‘mee moeten doen’ fors lager door een veel te hoog ziekteverzuim en het vertrek van collega’s die het gewoon niet meer zien zitten.  

Velen voelen dit als uitzichtloos. Waar is het perspectief? Zeker nu in alle ziekenhuizen de e-mails weer rondgaan waarin wordt opgeroepen fysieke spreekuren te beperken, meegedeeld wordt dat helaas hele operatieprogramma’s moeten worden afgezegd, oproepen worden gedaan om op andere afdelingen te komen helpen en ook nog eens wordt verteld dat er weer een COVID-uitbraak is vastgesteld op een bepaalde afdeling. En dan heb ik het alleen nog maar over de krapte in de ziekenhuizen. Het probleem bij de wijkverpleging en de huisartsen is zeker zo groot, met tot gevolg dat wij minder patiënten vervroegd kunnen uitplaatsen naar huis waarbij de huisartsen en de thuiszorg een oogje in het zeil houden; of naar de langdurige zorg, die moeite hebben om hiervoor bedden te regelen omdat zij ook personeelsgebrek hebben.  

Het knelt echt in de hele keten. Een zorginfarct, de plaques zitten overal. Het resultaat is dat vaak de spoedeisende hulp (seh) de patiënten niet kan uitplaatsen, maar ook niet kan opnemen. Vanmorgen tijdens de overdracht van mijn afdeling werd besproken dat een 90-jarige patiënt die naar ons was verwezen vanwege een aangezichtstrauma na val op zijn gezicht, 9 uur op de SEH heeft gelegen. Ik heb me met mijn collega’s collectief geschaamd.  

We kunnen op dit moment niet de zorg leveren die we eigenlijk zouden willen. Ondanks alles zullen we er weer de schouders onder moeten zetten. Wees daarin solidair. Alleen samen kunnen we het oplossen. Heb daarbij oog voor wat je collega’s nodig hebben, steun elkaar! 

Peter Paul van Benthem
Kno-arts en voorzitter Federatie Medisch Specialisten