Blog: Prinsjesdag
Prinsjesdag staat voor de deur: een dag vol tradities, paarden en hoedjes, maar vooral een dag van politieke koersbepaling. Er waait dit jaar een nieuwe wind door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nu Fleur Agema het roer heeft overgenomen. In de begroting zullen we de concrete beleidskeuzes van het nieuwe kabinet terugzien. De zorgsector kijkt dan ook met extra belangstelling uit naar de troonrede. De Federatie Medisch Specialisten heeft de minister gefeliciteerd met haar nieuwe rol en tegelijkertijd enkele urgente kwesties aangekaart: personeelskrapte, te veel administratieve lasten en gebrekkige databeschikbaarheid.
De nieuwe minister beschouwt personeelskrapte als een van de grootste uitdagingen en heeft de vermindering van administratieve lasten tot haar ”heilige doel” gemaakt. Dit is een positieve ontwikkeling, want erkenning van de problemen is noodzakelijk. Maar erkenning alleen is niet genoeg: het gaat om concrete oplossingen. Oplossingen die de werkdruk verlagen, de toegankelijkheid waarborgen en het werkplezier verhogen. Alleen dan kan zorg echt aansluiten bij de behoeften van de patiënt.
Wat zal het effect zijn van de plannen van het nieuwe kabinet op personeelstekort, administratieve lasten en databeschikbaarheid? De eerste signalen wijzen erop dat de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord wordt voortgezet, wat goed nieuws is voor de consistentie in het beleid die nodig is om resultaten te boeken in weerbarstige vraagstukken. Juist vanwege die weerbarstigheid pleiten wij als Federatie al langer voor meer aandacht voor databeschikbaarheid. Vorig jaar met Prinsjesdag benadrukte ik tijdens het Ontbijt met de Minister de noodzaak van een Deltaplan voor databeschikbaarheid. Alleen met echte regie kan er consistent gewerkt worden aan een data-infrastructuur die beschikbaar is voor alle zorgverleners, die voelt als één EPD, over de grenzen van zorginstellingen heen.
Waarom hameren we zo op dit infrastructurele onderwerp? Verbetering van de data-infrastructuur kan veel problemen in de dagelijkse zorgpraktijk verhelpen. Denk aan snelle toegang tot een compleet overzicht van patiëntgegevens, effectieve communicatie tussen zorgverleners, meer mogelijkheden voor zorg op afstand, ondersteuning van zelfmanagement door de patiënt en betrouwbare en eenduidige kwaliteitsdata. Dáár in investeren betaalt zich driedubbel terug. De impact van voortgang op deze gebieden zou enorm zijn. Een goed functionerende data-infrastructuur kan de administratieve lasten verlagen door eenmalige registratie aan de bron, waardoor tijd vrijkomt voor het gesprek met de patiënt. Dit leidt tot passender zorg en ruimte voor patiënten op wachtlijsten.
Prinsjesdag is niet alleen een dag van ceremonie, maar ook een kans om met nieuwe energie en een gedegen aanpak de problemen in de zorg te lijf te gaan. Wat we nodig hebben, is niet alleen visie, maar ook actie. De toekomst van onze zorg en de toegankelijkheid ervan voor iedere patiënt, hangt af van de middelen die zorgprofessionals krijgen: vertrouwen, autonomie en de tools om hun werk goed te doen. De bal ligt nu bij de nieuwe minister. We hopen dat ze de bal oppakt, zodat we samen echte stappen vooruit gaan maken.
Piet-Hein Buiting
Voorzitter Federatie Medisch Specialisten
Deze blog is vandaag gepubliceerd in Medisch Contact.