Blog: 'Een crisis vaccinatiestrategie voor de hele zorg graag'


9 APRIL 2021

'Om te beginnen zijn alle dokters, verpleegkundigen en andere zorgverleners net als de rest van de burgers in het land klaar met de crisis. Ook wij willen weer op het terras kunnen zitten. In het ziekenhuis zijn de mensen moe, gefrustreerd en er zitten meer mensen ziek thuis dan normaal. Maar wij moeten door, sterker nog de situatie in de ziekenhuizen is op dit moment nijpend.  

Daarom doe ik voor het Catshuisoverleg aanstaande zondag een beroep op het demissionair kabinet om de huidige vaccinatiestrategie voor het ziekenhuispersoneel te heroverwegen.  Wij hebben hierover ook een brief aan minister de Jonge gestuurd, samen met V&VN, de NFU, en de NVZ. De afgelopen weken heeft iedere partij in de zorg plannen moeten maken voor een eventuele crisisfase in de pandemie. Enige weken geleden is onze verpleegafdeling getroffen door COVID-19, 30% van de verpleegkundigen en een aantal dokters waren ziek en veel van hen moesten in quarantaine. Het gevolg: de kritisch planbare zorg (binnen 6 weken), die al moest worden ingehaald tussen 2 pieken in, is onvoldoende geleverd. Nog zorgelijker is dat 10% van de verpleegkundigen die COVID-19 heeft gehad niet kan werken en een deel van de collega’s niet volledig inzetbaar is en moet re-integreren. Het ziekenhuispersoneel is door de crisis uitgeput.   

Dat het ziekenhuispersoneel, beperkt gevaccineerd is en niet geprioriteerd wordt, begint zich nu te wreken. Zeker nu de cijfers weer flink oplopen en het nog volstrekt onduidelijk is waar dit naartoe gaat. Het opschalen van COVID-19 afdelingen gaat moeilijker, de ic-capaciteit loopt tegen haar grens aan.  De vraag is of we de beoogde capaciteit voor een volgende opschalingsfase wel gaan halen. Zeker nu ook het AstraZeneca-vaccin niet meer beschikbaar is voor mensen onder de 60 jaar. Dat was het vaccin dat wij in de ziekenhuizen net hadden gekregen om nog eens 40.000 mensen mee te vaccineren (van de ongeveer 200.000 die nog moeten). Dat is ook het vaccin waarbij de tweede prik pas na 10 weken geplaatst hoeft te worden. Dan zitten we in juni en zijn er voldoende vaccins.  

Een wijziging in de vaccinatiestrategie is nu nodig. Daarom roep ik het kabinet op om ook de gezondheidsraad te vragen met een ‘crisisvaccinatiestrategie’ te komen. In de diverse praatprogramma’s zijn legio creatieve suggesties gedaan door inhoudsdeskundigen. Ik zou daar nog graag een suggestie aan toevoegen. Stel de AstraZeneca-vaccins die nu mogelijk op de plank blijven liggen ter beschikking aan de ziekenhuizen. Zorgprofessionals zijn gewend om voor- en nadelen van een therapie af te wegen. Iedereen kan dan zelf kiezen of ze wel of geen vaccin willen. Ik weet zeker dat daar animo voor is. Dat heet nu shared decission making, oftewel samen beslissen.' 

Peter Paul van Benthem 
Kno-arts en voorzitter Federatie Medisch Specialisten