Betere overleving hartpatiënten door samenwerking hartcentra

Hartcentra die elkaars behandelresultaten kunnen inzien presteren beter. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Dennis van Veghel, zorgmanager in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en bestuurder bij de Nederlandse Hart Registratie.

De NOS schrijft op basis van het promotieonderzoek dat er minder hartpatiënten overlijden na een behandeling als ziekenhuizen succesvolle operatiemethodes met elkaar kunnen evalueren en delen. Zo blijkt het aantal sterfgevallen in het Catharina Ziekenhuis bij bypassoperaties en vervangingen van de hartklep gedaald. Ook de complicaties na behandeling bij hartritmestoornissen daalden van 1,8 procent naar 0,4 procent.

Cardioloog Pim Tonino zegt in het NOS Radio 1 Journaal: “Je kunt nu bijvoorbeeld als je merkt dat een ziekenhuis een bepaalde behandeling beter doet dan jouw ziekenhuis daarheen gaan om te kijken hoe zij het aanpakken en die methode overnemen".

In het persbericht van het Catharina Ziekenhuis zegt Van Veghel: “De kwaliteit van leven is een belangrijke parameter. Door deze uitkomsten te meten en continu te verbeteren, zullen we op termijn ook nog beter kunnen voorspellen wat het effect van een ingreep op de gezondheid van een patiënt zal zijn. Daardoor zijn we in staat om samen met de patiënt nog betere beslissingen te kunnen nemen over de beste behandeling.”

Inmiddels werken veertien van de zestien hartcentra en negen van de veertien dottercentra in Nederland op deze manier samen.