Belevingsonderzoek euthanasie van start

Artsenorganisaties KNMG, LHV, NHG, Verenso en OMS besteden in 2014 extra aandacht aan heldere communicatie met patiënt en naasten over euthanasie. Startpunt vormt een onderzoek naar de beleving van artsen rond euthanasie en hun informatie- en ondersteuningsbehoefte. Deze week ontvangen 3.400 huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten een uitnodiging om mee te doen.

Indringende wens

Voor een patiënt is een euthanasieverzoek een indringende wens. Voor de behandelend arts is het vaak een van de meest lastige beslissingen om te nemen. Vertrouwen is cruciaal bij deze emotionele gebeurtenis. Het is van groot belang om op tijd met elkaar in gesprek te gaan en beiden over de juiste informatie te beschikken. Dit vormt de basis voor een vaak intensief traject waarin de arts met kennis van zaken de mogelijkheden én de onmogelijkheden rond euthanasie met de patiënt tijdig en helder bespreekt, zodat zij samen tot een goede afweging kunnen komen.

Heldere communicatie

Heldere communicatie is hierbij cruciaal. Aan de hand van de uitkomsten van het belevingsonderzoek onder artsen bekijken de artsenorganisaties hoe de al beschikbare informatie en deskundigheid verder kan worden ontsloten voor artsen en anderen. Ook het ontwikkelen van extra ondersteuning, zoals patiëntbrieven, wilsverklaringen en trainingen behoort tot de mogelijkheden.