Artsen slaan alarm in aanloop naar debat Preventieakkoord

Met de actie #artsenslaanalarm roepen artsen de Tweede Kamer op om stevigere maatregelen te nemen om een rookvrije generatie te realiseren. De boodschap: Breng de verkoop van tabak omlaag en de prijs omhoog.

Gisteren is het Preventieakkoord tijdens een debat in de Tweede Kamer besproken. Tientallen artsen woonden het debat bij om hun oproep om stevigere maatregelen te nemen om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken, kracht bij te zetten. Een groot deel van de Kamer steunde de oproep om het aantal verkooppunten van tabak zo snel mogelijk omlaag te brengen. Staatssecretaris Blokhuis zei in het debat dat hij gaat kijken of dit gerealiseerd kan worden.

Actie #artsenslaanalarm

Vlak voor het zomerreces is de actie #artsenslaanalarm gestart. In videoboodschappen riepen artsen Tweede Kamerleden op om het preventieakkoord te steunen en de verkoop van tabak omlaag te brengen en de prijs omhoog. Dat resulteerde in 150 rookvrije adviezen aan 150 Kamerleden. Ook Huib Cense, chirurg en vice-voorzitter van de Federatie en Peter Paul van Benthem, hoogleraar en KNO-arts (LUMC), en bestuurslid van de Federatie, namen een videoboodschap op. In de compilatievideo van #artsenslaanalarm ziet u een overzicht van de adviezen van artsen. Op www.artsenslaanalarm.nl staan alle 150 video’s met rookvrije adviezen voor 150 Tweede Kamerleden.

Lees ook het bericht op de website van de KNMG.