55 ziekenhuizen doen mee aan landelijke staking

Op woensdag 20 november doen tot nu toe 55 algemene ziekenhuizen mee aan de landelijke ‘ziekenhuisstaking’, en het aantal groeit. De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, LAD/FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn willen met de actie het langslepende cao-conflict met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) doorbreken. Omdat een goede cao nog steeds uitblijft, worden de acties nu opgeschaald naar een landelijke zondagsdienst.

Er zijn op 20 november geen geplande of electieve opnames, met uitzondering van spoedopnames. Alle werknemers die ingeroosterd staan, zijn deze dag wel aanwezig en staan paraat voor calamiteiten. Zo komt de patiëntveiligheid niet in het geding. Naast dat alleen spoedwerkzaamheden worden verricht, bereiden de actiecomités ook ludieke acties tijdens de stakingsdag voor in de ziekenhuizen. Medisch specialisten vallen niet onder de Cao Ziekenhuizen maar tonen begrip voor de acties van de zorgcollega's.

Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, LAD/FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn willen een goede cao voor ziekenhuismedewerkers met een goede structurele loonsverhoging en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Bekijk welke ziekenhuizen meedoen op 20 november op de website van FBZ.