10 lees- en luistertips voor de zomer van 2024

Ben je deze zomer op zoek naar nieuwe inzichten, inspiratie of gewoon wat ontspanning? Wij maakten een selectie van 10 lees- en luistertips. Van verfrissende interviews tot fascinerende documentaires, tussen deze tips zit voor ieder wat wils. Geniet van de zomer! 

1. Magazine Medisch Specialist: ‘Laten we het vooral wél over de dood hebben’ 
In 1998 zette Els Borst Centra voor Palliatieve Zorg op, waarom zij geroemd werd. Hoe staat het er ruim 25 jaar later voor met de levenskwaliteit van ongeneeslijk zieke patiënten? En wat is er nodig om ook bij medisch specialisten het vuur voor palliatieve zorg te doen ontvlammen?
Lees het artikel >
 

2. Jamiu Busari over diversiteit en inclusie in de medische wereld

Lees het interview > 

3. Documentaire: Zorg van Morgen
Vier co-assistenten van Amsterdam UMC vinden dat de zorg écht beter moet. In de documentaire Zorg van Morgen starten zij hun zoektocht naar een gezondheidsgericht zorgsysteem dat kijkt naar de mens, en niet alleen naar het bestrijden van ziektes.
Bekijk de documentaire > 
 

4. Loopbaanmonitor: Werkplezier is hoog, maar 30% van de aios en medisch specialisten is ontevreden over de werkdruk
Uit de tweede Loopbaanmonitor Medisch Specialisten, een tweejaarlijks onderzoek van de Federatie, blijkt dat het werkplezier onder aios en medisch specialisten onverminderd hoog is. Toch is er ook ontevredenheid; de werkdruk wordt namelijk steeds hoger. Benieuwd naar de volledige resultaten?
Bekijk de Loopbaanmonitor > 
 

5. Podcast Medisch Contact: Waarom worden goede basisartsen tóch afgewezen? 
Aios interne geneeskunde Avin Ghedri vraag zich af waarom goede basisartsen toch vaak niet in opleiding komen. Ze roept in de podcast op om buiten de gebaande paden te denken: kijk eens niet alleen naar het cv, maar ook naar de persoon. Daarnaast komt anesthesioloog en hoogleraar medisch onderwijs Reinier Hoff aan het woord over de verdeling van opleidingsplaatsen en bespreekt redacteur Simone Paauw een tuchtzaak tegen een arboarts.
Beluister de podcast > 
 

6. Nummer Advies Opleidingenstructuur medisch-specialistische vervolgopleidingen

Bekijk het advies > 

7. 25 boekentips en muziek over dokters
Toe aan wat luchtiger leesmateriaal? Boekensite Hebban.nl stelde een lijst met 25 zomerse boekentips samen: van spannende thrillers tot prachtige biografieën. Muziekwerk.nl verzamelde daarnaast vijf leuke liedjes over dokters.
 

8. Interview: klinisch geriater Esther Cornegé over het Visietraject Medisch Specialist 2035
Het lijkt ver weg, maar voor we het weten is het 2035. Er zijn veel ontwikkelingen die invloed hebben op onze gezondheidszorg en dus het vak van medisch specialisten. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de rol, werkwijze en samenwerking van medisch specialisten? En hoe zorgen we dat het vak aantrekkelijk blijft? Klinisch geriater en voorzitter van het Visietraject Medisch Specialist 2035 Esther Cornegé vertelt erover in Medisch Contact.
Lees het interview >
 

9. E-zine SKMS: Kwaliteitsbeleid in de praktijk  
Twee keer per jaar publiceert de Federatie het e-magazine SMKS. Hierin lees je over projecten die bijdragen aan de verbetering van de zorg en gefinancierd zijn met Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten. Ook komen medisch specialisten aan het woord. In deze editie lees je onder andere hoe de Safety Climate Thermometer een positieve impact heeft op patiëntveiligheid en over duurzame zorg in richtlijnen.
Bekijk het e-magazine > 
 

10. Podcast: 'Meer aandacht en kennis is nodig voor vrouwspecifieke aandoeningen.'

Beluister de podcast >

We wensen je een fijne zomer.