Traumachirurg Mark van Heijl: 'Patiënten merken niets van deeltijd'

Dit artikel is onderdeel van het dossier Gezond blijven in het magazine Medisch Specialist.

Mark van Heijl is in deeltijd traumachirurg in het Diakonessenhuis Utrecht. Het leidt misschien niet tot een rustig bestaan, maar schept wel ruimte voor andere zaken die hij graag doet.

‘Ik werk hier drie dagen. Fulltime is meestal vier dagen plus diensten. Naast deze baan ben ik ook een dag in dienst van het UMC Utrecht, waar ik promovendi begeleid. Wetenschap is al zestien jaar een hobby van me, en het Diakonessenhuis is blij om daarbij betrokken te zijn. Kortom: alle partijen gunnen elkaar deze constructie en zijn er tevreden mee. Of het mij rust geeft? Ik heb drie kinderen, met een vierde op komst, en met vergaderingen erbij is mijn werkweek minstens vijftig uur, nog afgezien van diensten. Ik heb het dus evengoed heel druk. Maar al doet iemand er niets naast, dan zou dat ook moeten kunnen.
Als je, zoals ik, elf jaar lang honderden operaties per jaar hebt gedaan, heb je genoeg ervaring om dit werk ook in deeltijd goed te kunnen. Patiënten merken er niets van, als er maar goede communicatie is en vertrouwen binnen een team. Ik ben altijd bereikbaar als er overleg over een patiënt nodig is.
Per januari word ik opleider van vijftien aiossen. Die moet ik veel in actie kunnen zien, dus ga ik naar een aanstelling van drieënhalve dag. Soms vragen omstandigheden om een aanpassing in de work-life balance. Ook dat is goed voor assistenten om te zien in een rolmodel.’

Download dit artikel en het dossier als pdf

Lees meer artikelen uit het magazine